Valle de Ayora – Cofrentes
El camí prosseguix per les terres de la Vall d’Aiora-Cofrents, frontereres amb la província d’Albacete. El patrimoni natural i monumental de la comarca és ric i variat. A Cofrents es troba un dels balnearis més encantadors de la Comunitat Valenciana, com també les restes del seu castell. El castell d’Aiora, capital de la comarca, oferix una interessant panoràmica, i en el seu terme municipal es troba el poblat iber de Castellar de Meca, un dels més destacats de la província. A escassos quilòmetres es troba Jalance, on podem veure la Cova de Don Juan, una de les poques visitables de la província. Menció a banda mereixen els nombrosos castells que poblen la comarca, de manera especial el de Chirel, a Cortes de Pallás i les restes del de Jarafuel. La Reserva Nacional de Caça de la Mola de Cortes alberga exemplars de cabra hispànica i diverses espècies d’aus. Les grans obres hidroelèctriques han transformat en els últims anys el paisatge de la Vall i la Mola: l’embassament de Cortes II i la immensa bassa de la Cortada formen part d’un dels complexos hidroelèctrics més importants d’Espanya. La Mola de Cortes conserva un ric patrimoni cultural. La senda europea de gran recorregut GR-7 recorre la Mola de nord a sud.
Gastronomia
La gastronomia de la Vall, És com les seues gents, de la terra i del sabor dels encants que produïxen la riquesa que rodeja estes poblacions. El plat més característic és sense cap dubte El «gaspatxo ayorino» que incorpora carn de pollastre, conill, perdiu o colom, i una vegada elaborats se servixen sobre la coca tradicional de blat. És costum a Ayora fer «gazpachás populars», on tota la gent del poble preparen en la plaça la seua paella de gaspatxos, i la compartixen amb els seus familiars i amics. El ajetao és un plat típic a base de fesols blancs cuits amb abadejo i allioli que es realitza en la festivitat de l’Àngel. La gachamiga podem degustar-la sobretot a l’hivern, en la matança del porc; l’embotit elaborat de forma artesanal és de gran qualitat i manté el sabor tradicional d’antany. La cuina de la Vall d’Aiora-Cofrents, també oferix una infinitat de pastes i dolços, com l’aiguamel o els almendraos, les magdalenes, les mantegades, les llengüetes elaborades pels forns mantenint amb el seu ofici el saber i els bons costums del menjar tradicional. Cal destacar com a producte estrella la mel, de producció artesanal i de reconeixement internacional per la seua qualitat i propietats.
Festes
Del calendari festiu de la comarca, destaca per la seua originalitat la refrescant Batalla de l’Aigua, que se celebra a Jarafuel durant la segona quinzena d’agost, el Dia dels Bojos i el Carnestoltes de Jalance, així com les processons de Setmana Santa a Ayora. A Cofrentes les festes de les Falles, amb una falla, tenen la particularitat que la crema és el dia 1 de maig. Interssant també són les celebracions del Primer Corte de la Miel, amb fira inclosa (segona setmana d’octubre).