Puçol
A 18 quilòmetres de València, Puçol crida l’atenció del visitant per l’harmonia dels seus carrers, i per l’equilibri entre el colorit mediterrani de la seua platja, l’hospitalitat de la gent de l’horta i la tranquil·litat de la muntanya.
El terme municipal s’obri amb una zona muntanyosa en l’oest: el Paratge Natural La Costera, una zona forestal de gran bellesa, representativa de l’ecologia mediterrània.
En el centre, sobre el pla, rodejat de tarongers, el nucli urbà: places, parcs, jardins i veïns que donen la benvinguda al viatger ocasional i al que decidix quedar-se.
A l’est, dos zones diferenciades: l’Estany, eixida al mar de la Marjal dels Moros, un aiguamoll protegit que és zona de nidificació d’aus; i la platja, de blanca arena, protegida per espigons i recorreguda per un modern passeig marítim.
Gastronomia:
Sabors del mar i de l’horta
La combinació del mar, l’horta i la muntanya també es deixa notar en els plats típics de la població.
A més del plat valencià per excel·lència, la paella, el visitant ha de degustar el conill amb tomaca, all i pebre (saborós plat a base d’anguiles trossejades i cuinades en una cassola de fang), el putxero de Nadal (olla amb carn de gallina, porc, botifarra, verdures, cigrons, safrà de brea i pilotes de carn) i la sopa bruta (que aprofita el caldo de l’olla anterior per a afegir- li pa, ou dur, morelles i fetge).
Entre les postres, el més conegut és una variant del braç de gitano anomenada pastís blanc, compost per capes de bescuit i ametles adornades amb merenga.
Interés turístic:
La Platja de Puçol oferix al visitant més de dos quilòmetres d’arena protegida amb espigons i recorreguda de nord a sud per un passeig marítim exclusivament de vianants.
Amb totes les comoditats i serveis integrats, però sense edificis alts que facen ombra a la seua bellesa, la platja gaudix d’una densitat mitjana-baixa de banyistes, cosa que permet disfrutar amb total tranquil·litat del sol, el bany o, senzillament, el descans.
La Costera és un Paratge Natural protegit de 49 hectàrees situat a només quatre quilòmetres de la platja de Puçol.
Este pulmó verd de la població permet disfrutar del paisatge mediterrani en el seu estat natural, ja que alberga una àmplia mostra de matoll i arbustos (la típica garriga mediterrània), combinada amb pins, carrasques, garroferes i oliveres.
La Marjal dels Moros, reconeguda com ZEPA (Zona d’Especial Protecció per a les Aus), és un aiguamoll situat entre els termes municipals de Puçol i Sagunt que compta amb poblacions importants de diverses espècies d’aus, algunes seriosament en perill d’extinció.
Senderisme:
GR-10 Puçol-Lisboa (Mediterrani-Atlàntic)
Via Augusta, Pirineus-Puçol-València-Cadis
Ruta del Cid, Burgos-Terol-Puçol-València
Via verda Xurra; 15 km en l’horta
Festes:
Des de l’últim diumenge d’agost fins al 9 de setembre se celebren les festes populars i patronals, junt amb la Ruta de la tapa. Combinen actuacions musicals, jocs infantils, celebracions religioses, esports i activitats per a tot tipus de públics.
Al març se celebra la festa de les falles.
En general, Puçol és un poble que respon a l’esperit mediterrani i hi ha festes tots els mesos de l’any: cavalcada de reis, Sant Antoni, la fira del comerç, Sant Joan, Santa Marta, 9 d’octubre, Santa Cecília…
Els bous al carrer tenen el seu dia gran el 7 de setembre, amb tancament matinal, desencaixonades a la vesprada, i a la nit bou embolat.