Montesa
Està situada a 13 km de Xàtiva, capital de la comarca, i a 70 km de València. Al costat de la Serra Grossa discorre el riu Cànyoles. Les elevacions més altes són la Solana (694 m), la Ferradura (676 m) i el Tossal dels Polsos (684 m), i té una altitud de 340 m sobre el nivell del mar.
La seua població és de 1.370 habitants, aproximadament.
Gastronomia:
La cuina de Montesa és la típica de la zona i té com a plats principals l’arròs al forn i l’arròs amb fesols i naps.
Interés turístic:
El castell-convent de l’Orde de Santa Maria de Montesa, d’origen musulmà i declarat Monument Nacional el 1926, és, sens dubte, l’atractiu turístic més important. Afectat pel terratrèmol de l’any 1748, en l’actualitat només es pot gaudir d’algunes dependències del que va ser al seu dia el Sant i Reial Convent de l’Orde de Santa Maria de Montesa i Sant Jordi d’Alfama.
Hi destaca també el seu patrimoni monumental:
– la parròquia de l’Assumpció i el seu museu
– l’ermita del Calvari
– l’ermita de la Santa Creu
– la Casa de la Vila
– l’ermita de Sant Sebastià.
A més, ofereix paratges molt interessants com el barranc de la Fos i el de la Font Santa.
Festes:
Les fogueres de Sant Sebastià se celebren el dissabte més pròxim al dia del sant (20 de gener) es crema en la plaça de la Vila una foguera en què participa gran part del poble.
Les festes patronals se celebren els dies compresos entre l’últim divendres d’agost i el primer dilluns de setembre. Celebracions religioses, processons, vaquetes, castells de focs artificials, balls de disfresses i altres espectacles fan que els visitants coneguen Montesa i la seua història.
Els Moros i Cristians se celebren el mes d’octubre. Amb el pas dels anys, aquesta festivitat ha anat creixent i, en l’actualitat, es fa una espectacular entrada de moros i cristians.