La Llosa de Ranes
Municipi situat als peus de la solana de Santa Anna. Té una altitud de 109 m sobre el nivell del mar. La major altura la constitueix la Creu de la Saliva, sobre el qual està situada l’ermita de Santa Anna. La població està edificada a les faldes d’un turó, i a això es deuen els pendents d’alguns carrers. Té una població aproximada de 3.700 habitants i dista 4,4 km de Xàtiva, capital de la comarca, i 54,8 km de València.
Gastronomia:
Destaca la gran varietat d’arrossos, com l’arròs al forn amb fesols i naps, l’arròs amb tanda i la paella valenciana.
Són molt famosos alguns dels seus dolços, principalment l’arnadí, com també els pastissos de moniato.
Interés turístic:
Església de la Nativitat de la Mare de Déu
Edifici del segle XIX. Ubicada al centre del nucli antic. L’estructura és d’una sola nau, amb tres accessos, una torre campanar i una cúpula en l’altar.
Ermita del Crist del Miracle
Edifici del segle XVIII, ubicat en un entorn natural que emmarca l’ermita en un fons verd. L’ermita està constituïda per una nau de tres trams, en la qual s’ubica una xicoteta cúpula, decorada amb fragments ceràmics de colors. En la façana, en un costat hi ha una xicoteta torre-campanar.
Ermita de Santa Anna
Situada al cim de la muntanya de Santa Anna, terme municipal de la Llosa de Ranes, construïda al segle XV, pertanyent al municipi de Xàtiva. L’ermita de Santa Anna és el més modern dels tres edificis conservats de volta de creueria, i l’únic sense cap arc ogival, i el seu estil és gòtic flamíger. L’edifici és de planta rectangular, amb contraforts i porta semicircular de dovelles llises. Restaurada recentment, és un punt visual d’importància i forma part de la ruta Borja-Borja.
Banys de Santa Anna
Aquesta àrea destaca principalment pel seu entorn, ja que està ubicada en plena muntanya. En aquesta zona estan les ruïnes del final del segle XIX i principi del XX del que antigament era un balneari d’aigües termals. L’edifici del final del XIX consta de tres plantes. En l’actualitat aquesta zona s’ha ampliat amb una piscina i la seua finalitat contínua sent el descans i l’oci.
Fonts
– Font de l’Església (1786)
– Font del Racó (1850)
– La Font del Salt
– La Font de la Plaça Major
– El Llavador de la Glorieta
Festes:
Les festes patronals se celebren l’última setmana d’agost. A més, tots els anys se celebra l’1 de maig una romeria a Santa Anna, en la qual es trasllada la imatge en cavalls per a després celebrar una missa en el seu honor.