Select Page

Canals

La vila de Canals és un municipi de la Comunitat Valenciana, situat al sud de la província de València entre el Canyoles i riu Sants a la Comarca de La Costera. Cal destacar la visita turística a l’Esglèsia Parroquial de Sant Antoni abat i el seu entorn de casc antic, l’Oratori i Torreó dels Borja, bressol del Papa Calixte III; “La Lloca” arbre monumental de més de 100 anys; el paratge de Les Moles al Riu Canyoles, el museu del campió mundial de motociclisme Ricardo Tormo; i sobretot, les seues Festes Patronals de Sant Antoni abat que són d’Interés Turístic Nacional durant els dies 16, 17 i 18 de gener.

Gastronomia:

Són plats típic la cassola d’arròs al forn amb pilotes de magre de porc. Dels dolços locals destaquen les pastes típiques de Canals: com el pastís de moniato, les coquetes de sagí, els rotllets d’anís o els rosegons.

Interés turístic:

Diverses restes arqueològiques identifiquen Canals amb una antiga ciutat romana ja que per la ciutat passava la Via Augusta, que més tard es convertiria en el camí de Castella.
A Canals no podem deixar de visita la Torre, l’element més simbòlic de la localitat, i l’Oratori dels Borja, on va nàixer el Papa Calixt III; l’església parroquial i la plaça de la Lloca. Canals forma part de la Ruta dels Borja, que discorre pels municipis i ciutats vinculats a la família valenciana més universal: els Borja.

Al nucli antic de la població es poden contemplar carrerons i places típiques, i en algunes façanes hi ha capelletes ceràmiques amb advocacions (segles XVII-XIX).
Canals també té interessants paratges naturals com les Moles i el Gorg de Sant Pere (ambdós en el riu Cànyoles), o els Picatxos.

Festes:

Les festes més importants són les que se celebren en honor de Sant Antoni Abad els dies 16, 17 i 18 de gener. Destaquen per la crema de la major foguera del món La Foguera, i pel Dia dels Parells, on els festers reparteixen pels carrers del poble milers de joguets, muntats sobre cavalls.
Aquestes festes són molt interessants per als turistes per l’espectacularitat de la foguera i Els Parells.

El segon cap de setmana de setembre se celebra la fira en honor del Santíssim Crist de la Salut. En aquestes festes destaquen les paelles, les vaquetes, en la «zona jove», i la festa de disfresses.

Tourist Info Xàtiva

Alameda Jaume I, 50.
46800 Xàtiva
Tel. 962273346
Email: xativa@touristinfo.net