Select Page

MUSEU DE L’ALMODÍ

Museus ( La Costera - Xàtiva )

El Museu de l’Almodí és l’espai perfecte per a deixar-se transportar per la història de Xàtiva, des dels primers vestigis del paleolític fins a l’època en què pertanyia a les terres d’Al-Andalus.
Es troba al valuós edifici del mateix nom, l’antiga llotja del blat construïda a mitjan segle XVI, en què destaca la façana gòtica original i un pati renaixentista excepcional amb columnes jòniques. Així mateix, ocupa l’edifici adjacent, antic pes del rei reformat posteriorment per a acollir la Duana de Mercaderies, i més tard el Banc d’Espanya. Hui en dia, l’Almodí és un espai expositiu modern centrat en l’arqueologia, que compta amb reproduccions de les primeres restes trobades a la cova Negra: peces ibèriques, romanes, visigodes i musulmanes; la peça insigne de la col·lecció és una pica islàmica del segle XI.

UNA PICA DEL SEGLE XI
Aquesta pica islàmica del segle XI, treballada en marbre rosa de la serra pròxima del Buixcarró, és, sens dubte, la peça més destacada del museu i la que va iniciar la col·lecció arqueològica. Fins a finals del segle XVIII es va usar com a abeurador d’animals. Presenta bells relleus executats almenys per dos escultors, un de més esquemàtic i un altre de traç més gruixut i robust. Reprodueix escenes d’ivoris i teixits de l’època, de temes atàvics com la maternitat, l’arbre de la vida i la guerra, entre d’altres. És una obra excepcional de l’art musulmà en l’àmbit internacional i ha estat prestada en les exposicions més importants que s’han fet en els últims anys.

ESPLENDOR ISLÀMICA
Sens dubte, l’etapa la islàmica de Xàtiva és la que té més representació al museu. Durant el període de dominació musulmana, la ciutat va viure una època d’esplendor: es va crear l’entramat de séquies que reguen l’horta de la ciutat, Ibn Hazam va escriure el tractat de l’amor andalusí per excel·lència, El collar de la coloma, i es va alçar una indústria paperera considerada la primera d’Europa. A més de la famosa pica del segle XI, l’Almodí compta amb els arcs dels banys públics, el doble arc del palau de Pinohermoso i nombroses peces representatives de ceràmica.

HORARI HIVERN Dimarts a dissabte: 10a 14h i de 16 a 18h Diumenge i festius de 10 a 14h. HORARI ESTIU: Dimarts a Diumenge 10 a 14:30h

Tipus de museu: Arqueología
Tipus d’entrada: No Gratuita
Preu de l’entrada: 4€ entrada als Museus de l’Almodí i Casa l’Ensenyança. Gratuïta amb l’entrada al Castell.

Tourist Info Xàtiva
Avinguda de Selgas, 2
46800
Tel: 962273346
Email: xativa@touristinfo.net
Web: http://www.xativaturismo.com
Horario:
De Dimarts a Dijous: 10.00-17:00h Divendres: 10.00-18:00h Dissabte, Diumenge i festius : 10.00-14:00h