Select Page

CASA DE L’ENSENYANÇA

Museus ( La Costera - Xàtiva )

La Casa de l’Ensenyança.
L’edifici s’ha remodelat per a acollir les noves sales del Museu de Belles Arts. Compta amb una de les col·leccions pictòriques públiques més importants de la Comunitat Valenciana, amb obres de Ribera, Goya, Vicent López, Santiago Rusiñol, Benlliure i Antoni Miró, entre molts d’altres. També s’hi exposen peces escultòriques i de pedra picada destacades. Cal destacar l’icònic retrat de Felip V, invertit cap per avall com a venjança per haver ordenat l’incendi de Xàtiva el 1707. A més de la col·lecció permanent, aquest museu, que naix amb vocació de dinamisme, organitza regularment exposicions temporals.

UN EDIFICI SINGULAR
L’esplèndid immoble, construït a mitjan segle XVIII, acull aquest museu destinat a convertir-se en un dels referents de l’art valencià. Presenta una portalada barroca, amb un escut heràldic de qui va ser fundador de la institució educativa (l’arquebisbe Mayoral) i ha mantingut l’activitat fins a finals del segle passat.
La rehabilitació i l’adequació com a museu ha representat un dels projectes culturals més emblemàtics de la ciutat aquests últims anys.

LES COL·LECCIONS
La restauració de la Casa de l’Ensenyança ha permés l’exhibició, en immillorables condicions, de la magnífica col·lecció pictòrica municipal, que va des del gòtic del segle XVI fins a les obres d’art contemporànies. Hi destaca la presència del barroc amb els quadres de Josep de Ribera i el conjunt d’obres coetànies cedides pel Museu del Prado, atenent a l’especial relació de Ribera amb la ciutat de Xàtiva. Ací brillen amb llum pròpia els llenços de grans mestres com Lucca Giordano, Carducho, Palomino, Juan Bautista Mazo, així com del taller o de l’escola de Teniers, Breughel, Rembrandt, Murillo i Velázquez. Hi destaquen els retrats Els Reis Catòlics sota un dosser, que presideix la Casa de la Ciutat, i Ferran VII amb uniforme de capità general, obra de Vicent López, autor també d’un Sant Sopar excepcional. Hi ha obres exposades de Benlliure, Rusiñol, Pérez Contel i altres artistes contemporanis, com ara Vento, Hernández Quero i els valencians Manuel Boix, Artur Heras, Enric Solbes, Antoni Miró i Adrià Pina. També compta amb una col·lecció magnífica de gravats entre els quals destaca la sèrie completa Capritxos i Disbarats, de Goya.

SÍMBOL DE LA CIUTAT
El quadre de Felip V està penjat cap per avall com a càstig per les tres vegades que va manar cremar i destruir la ciutat.
El retrat de Felip V, convertit en símbol de la ciutat, és obra del pintor local Josep Amorós, i ocupa un lloc destacat al museu. El primer membre de la dinastia dels Borbó a Espanya va ordenar, una vegada vençuda per la força de les armes el 1707, que Xàtiva fora incendiada i arrasada i els seus habitants bandejats. Com a acte de venjança simbòlica, i de memòria, a mitjan segle XX el conservador municipal del museu va decidir col·locar el quadre cap per avall.

HORARI HIVERN Dimarts a Dissabte 10 a 14h. i 16 a 18h Diumenge i festius 10 a 14 h HORARI ESTIU: Dimarts a Diumenge de 10 a 14:30h

Tipus de museu: Bellas Artes
Tipus d’entrada: No Gratuita
Preu de l’entrada: 4€ entrada a la Casa de l’Ensenyança i Museu de l’Almodí. gratuït amb l’entrada del Castell

Tourist Info Xàtiva
Avinguda de Selgas, 2
46800
Tel: 962273346
Email: xativa@touristinfo.net
Web: http://www.xativaturismo.com
Horario:
De Dimarts a Dijous: 10.00-17:00h Divendres: 10.00-18:00h Dissabte, Diumenge i festius : 10.00-14:00h