Salem
Salem, a la comarca valenciana de la Vall d’Albaida, compta amb uns 500 habitants i es troba emplaçat en una foia, tancada per muntanyes, que s’obri a l’ombria de la Serra de Benicadell. La Foia de Salem s’alça entre els 350 i els 300 metres d’altitud sobre el nivell del mar.
Gastronomia:
La pròpia de la zona, en la qual destaca la gran varietat d’arrossos.
Interés turístic:
L’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel.
El presbiteri ocupa el solar de l’antiga mesquita islàmica convertida en església el 1521, que va ser seu de rectoria el 1534 i seu parroquial l’any 1600. Després de l’expulsió dels moriscs (1609), els repobladors la van dedicar a Santa Maria del Roser (1611) i, des del 1694 a Sant Miquel Arcàngel. L’edifici morisc va ser reemplaçat els anys 1720-1728, aproximadament, per un presbiteri nou, amb el creuer i les dues primeres capelles laterals de la nau. La finalització classicista es va completar amb la composició d’un altar major d’obra de tipus arc de triomf imperial, i dels altars laterals.
Dels segles xvii i xviii destaca el llenç de Sant Tomàs de Villanueva i el retaule rococó de Sant Vicent Ferrer. Annex a l’església es troba el campanar del segle xviii que presenta una decoració austera amb pilastres dòriques llises.
Capella del cementeri parroquial
Obra del 1901, és una edificació modernista de rajola de gran bellesa, on predominen els colors vermellosos de la rajola, els contrastos de llum dels múltiples elements decoratius (pilastres, ulls de bou, rombes, pinacles, etc.). En conjunt, és difícil que amb uns materials tan pobres es puga aconseguir un resultat estètic tan ben equilibrat i vistós. En aquest sentit, bé es pot dir que la necròpolis de Salem –restaurada el 2002-2003– és una obra mestra del patrimoni arquitectònic de la Vall d’Albaida.
Castell de la Barcella, del segle xii
Elevació del terreny del paratge de la Barcella. Els àrabs el cridaren Almaraién, és a dir, hisn al-Marïyäyn, «el castell de les Dues Fogueres» o «dels Dos Senyals de Foc», segons els arqueòlegs del Centre d’Estudis Contestans que l’han reconstruït amb deteniment, amb tots els fragments de ceràmica d’època medieval recollits en superfície al voltant del castell, donen una cronologia musulmana pertanyent als segles xii-xiii.
SL-CV 122: Senda dels Nevaters de Salem a la Barcella (5,3 km; 2 h 30 min).
SL-CV140: L’herència del reg musulmà de la Font i la Bassa de l’Elca (3,6 km; 1h 30 min)
Altres excursions:
Senda del Portet
Zona d’acampada i àrea recreativa de la font de l’Elca
Font de la Barcella i del Castellet.
Barranc de les Coves.
Cova del Frontó i de l’Avenc.
Font del Cantal i Molí de Salem.
Festes:
Les festes majors se celebren, des del 13 fins al 29 de setembre, en honor dels diferents patrons: Sant Miquel, Sant Roc, la Divina Aurora i el Crist de la Pau; festes en les quals destaquen les celebracions religioses i les populars.