Select Page

Barx

El municipi de Barx es troba situat en una preciosa vall, entre les serres del Buixcarró i Mondúver, a aproximadament 15 km del mar. Visite’ns i s’emportarà un bonic record del seu paisatge, especial clima i el bon acolliment de la seua gent.

Gastronomia:

Barx ofereix una rica gastronomia basada en productes mediterranis i plats típics valencians, com paella, arròs al forn, carn a la brasa o embotits casolans. El comerç tradicional es caracteritza pels seus productes típics casolans: els forns elaboren mones, pastissos, rosegons, coques cristina, etc. i les carnisseries ofereixen carns de gran qualitat i elaboren els seus embotits casolans, com els figatells, típics de la comarca de la Safor. També es fabrica mel de collita pròpia, de romer, tarongina o milflors, recolectada en les muntanyes de la Safor i envasada al natural.

Interés turístic:

  • La Nevera fou construïda a mitjans del s. XVIII per a emmagatzemar la neu recollida a l’hivern i utilitzar-la a l’estiu.
  • Les Cases de la Drova: construïdes en 1723 pels frares del Monestir de Sta. Maria de Valldigna per a estiuar. Destaca el rellotge de sol de l’any 1799.
  • Les Basses de la Drova: daten de finals del s. XVIII, construïdes pels frares per al reg dels camps.
  • La Plaça de la Constitució: és el nucli original del poble, on està l’església, que era l’oratori privat dels monjos del monestir a partir de la segona meitat del S. XVII. La façana és de finals del XIX.
  • El Calvari: de finals del s. XVIII, símbol de la consolidació de Barx com a nucli habitat. La Font del Racó: construïda a finals de 1799.
  • Els riuraus: utilitzats antigament per a l’assecat de fruits i com a magatzem de les collites. Són construccions típiques de la comarca de la Marina, introduïdes a partir de 1859 amb l’arribada a la Drova de dos famílies provinents de Xaló

Rutes de senderisme

Aquesta senda transcurrix entre muntanyes i barrancs (entre ells la microreserva Barranc de Manesa); es caracteritza per la vegetació de carrasqueres i per la quantitat de simes naturals, entre les que destaquen la Sima d’Aldaia i el forat de l’aire.

Des del forat del aire s’obrin unes vistes extraordinàries del Mondúver, el Cargol o Molló de l’Alt de les Penyes i la Selleta, a més de magnífiques panoràmiques sobre la vall de Marxuquera, amb el Montgó al fons.

  • RUTA TURISTICA DE LA NEVERA I LES BASSES DE LA DROVA

Es tracta d’una ruta que recorre els principals punts d’interes del municipi, com l’Avenc de la Donzella, Camí Assegador, Nevera, Font i Basses de la Drova i cova del Parpalló. Es una ruta perfecta per a gaudir de les meravelles naturals i patrimonials del terme de Barx i indicada per a totes les edats per la seua dificultat mitjana.

  • ATRACTIUS NATURALS: EL PAISSATGE I LES VISTES

En el terme municipal de Barx hi ha bonics paratjes naturals, com la “Cañada Real de Castilla” o camí Assegador (utilitzat en la antiguetat per al trànsit de ramat i per on trombem diverses fonts), i meravelloses vistes com el mirador de la Visteta o el cim del Mondúver (841m), des d’on es divisen hermosos valls, com la Valldigna o la costa desde València fins Dènia. La cova de les Malladetes i la del Parpalló (Gandia) són importants per les restes arqueològiques que s’han trobat en elles. Barx està inclòs en la Red Natura 2000 de protecció d’aus

Turisme actiu

Si t’agrada la naturalesa, vine a disfrutar-la a Barx. Descobriràs una àmplia oferta d’oci relacionada amb ella. Boniques rutes de senderisme i espectaculars vistes, passejos increïbles amb bicicleta, cavalls, bugguies…

Events de relevància

  • KDD 4 X 4 BARX SOLIDARI: Se celebra cap a finals d’Octubre.
  • RUTA DELS MONESTIRS: Se celebra durant els mesos de Desembre i Gener. Barx està inclós en la Ruta dels Monestirs.
  • RUTES TURÍSTIQUES ENTRE COMARQUES: Rutes turístiques organitzades per les Mancomunitats de la Vall d’Albaida, Ribera Alta i Baixa i Mancominutat de La Safor. Comença el 20 de Febrer i finalitza el 26 de Juny.
  • CURSA VOLTA CROSS: Durant la primera quinzena d’Agost.

Festes:

Les més destacades són les festes patronals, celebrades en la tercera setmana d’agost, on es combinen les activitats lúdiques amb les religioses. A més a més, es celebren altres durant l’any: “Sant Antoni“ (17 de gener); festa de la Comunitat Valenciana (9 d’octubre) i la Puríssima (8 de desembre).

La banda de música de la S.U.M. Santa Cecília de Barx va començar la seua activitat musical a mitjans del S. XIX, està formada per 50 músics i té una creixent escola d’educands.