Casas Bajas
Es troba situat al sud de la comarca del Racó d’Ademús. La superfície del terme és muntanyosa i accidentada. Les altures principals són: La Somera (981 m), Peña Alta (1.057 m) i La Molatilla (1.045 m) vèrtex geodèsic de tercer ordre.
El riu Túria travessa el terme de nord a sud, circula un bon tros per una horta fèrtil i s’encaixona després en una profunda gola. A ell aflueixen el barranc de Malas Noches i la rambla del Barranco.
El clima és continental. Com en la veïna Casas Altas, els vents dominants són el nord, est i sud-oest, i és aquest últim el que provoca les pluges a la tardor i a la primavera. Els hiverns són freds.
Interés turístic:
Dels seus monuments cal destacar: l’Església Parroquial de Sant Salvador (segle XIX), el molí d’aigua (segle XVIII), la Barraca Grande (antiga construcció edificada completament amb pedra, situada al paratge del Pinar).
El riu Túria travessa el terme municipal, i s’hi poden practicar activitats aquàtiques com el rafting i el piragüisme.
Al barranc de Malas Noches es pot practicar el barranquisme.
A més a més, per tot el terme municipal abunden les fonts d’aigua natural: Armajal, Cañora i Vandonguillo, entre altres.
Paratges naturals d’interés: Las Cambretas, la Penya Alta, la Chopera del Molino, Las Covatillas, la Barraca Grande, la Rambla i el Pozo Salado.
Gastronomia:
El plat típic de Casas Bajas i de tot el Racó són les farinetes. Aquest calòric plat, d’acord amb el clima del terreny, es fa en un calder de coure en el qual es posa a bullir aigua i sal i s’hi afegirà farina de dacsa o de blat. Després de la cocció amb un cullerot es lligarà la massa. A aquesta se l’acompanyarà amb pimentons, caragols, sardines salades, bacallà, magre de porc, conill… La veritat és que és un plat que admet qualsevol tipus d’acompanyament, sense oblidar l’allioli. I per descomptat, vi negre per a regar-lo.
Altres plats són el guisat o bullit amb creïlles, fesols, os de pernil, botifarra (de ceba i farina), card i garrons de porc. Les migotes (all, creïlla, tomàquet i pa), la sèmola (farina de dacsa o blat i magre), les almortas (all i farina de guixes), els gaspatxos (coca i caça), les pilotes de sant Anton (molla de pa i cansalada), mones de pasqua amb llonganissa, rolletes d’anís i magdalenes.
Festes:
El 17 de gener se celebra el dia de Sant Anton i Santa Bàrbara (se celebrava el 4 de desembre). El 6 d’agost es commemoren les Festes del Salvador. S’hi fan processons, vaquetes, competicions esportives, ball de jotes, menjars populars, festivals infantils i revetles. Els Majos se celebren l’última nit d’abril, en la qual es fa un sorteig amb dos bombos, en l’un es troben tots els fadrins del poble i en l’altre, les fadrines. Mossos i mosses van aparellant-se durant tota la nit. Els mossos més agraciats, contents amb la seua sort, posaven enramades a la porta de les cases de les mosses, alguns fins i tot els cantaven.