Anna
El nom d’Anna és sinònim de naixement o de font; de fet, el so més típic del lloc és el murmuri de l’aigua que travessa un nucli urbà esguitat de fonts i safareigs, que emergeix a cada pas dissenyant amb la seua presència constant paratges naturals d’una gran bellesa.
Gastronomia:
Són típiques d’Anna les cassoles d’arròs al forn, les paelles, l’olla o l’arròs caldós. Tenen un atractiu especial en les festes de setembre les coques de cansalada i embotit, o de pebrot i tomaca, sense oblidar els pastissets d’herbes.
L’elaboració d’«ensamorra» per a les amanides, el «moje arriero» o la «pericana» són propis de la zona, com també hi destaquen els dolços de mantega, els pastissets de moniato, els bunyols de carabassa i les coques saginoses, aquestes últimes en els dies de carnestoltes. Per al dia de Tots els Sants són típiques les fogases, una varietat de mona amb ametles, cacau i panses.
Interés turístic:
Encara que en essència el poble d’Anna és naturalesa, també ofereix al visitant un patrimoni arquitectònic de gran bellesa, des del Castell Palau, els edificis religiosos, passant per la seua arqueologia industrial (ruïnes de fàbriques antigues i molins moguts pels corrents d’aigua) i la seua arquitectura popular (els cucos).
L’origen de la vila es troba en la plaça de l’Albereda, on al segle XII el poble musulmà almohade va alçar el Castell Palau dels Comtes de Cervelló, avui catalogat com a BIC. A través d’un guia i ajudat de vídeos explicatius, l’edifici ens condueix per la història i el patrimoni d’Anna, des dels seus orígens fins a l’actualitat. El recorregut per les antigues cavallerisses, la recreació del món decoratiu musulmà en el seu pati i la sala àrabs, o el passejar per les estances renaixentista i barroca, captiva a quants el visiten. Es realitzen visites guiades amb reserva prèvia en el telèfon 616551877.
Dos són els edificis religiosos que posseeix Anna: l’Església Parroquial i l’Ermita.
L’Església de la Immaculada Concepció data del segle xvi i hi destaquen les pintures barroques al tremp de les seues voltes. La bella Ermita del Santíssim Crist de la Providència, construïda el 1749, de creu llatina, hi destaca per dues peces repujades en bronze de la Dolorosa i del Crist, i per la perfecció del crucificat que presideix el temple.
El Patrimoni Natural d’Anna és ampli i divers, ja que els corrents d’aigua han configurat paratges amb un gran encant:
El Llac de l’Albufera està situat a un quilòmetre de la vila d’Anna. Envoltat de pins i plataners, de les seues profunditats emergeixen múltiples brolladors, i hi habiten carpes i barbs, mentre que en el centre de la llacuna, on emergeix una illa, habiten garses, ànecs i oques. Hi ha uns espais habilitats per al descans, restaurants i quiosquets on dinar o prendre un refresc, com també un parc infantil per als més xicotets. Es pot gaudir d’un passeig amb barca o nedar en les seues piscines. A pocs metres del llac hi ha un càmping que disposa de noranta parcel·les.
Molt pròxima a l’Albufera, trobem la «Fuente de Marzo», un llac menut abrigallat per robustes roques grisenques, que el mateix riu ha configurat, on es pot prendre el bany, practicar la pesca, o simplement gaudir d’un entorn afable carregat d’història.
El naixement de la Fuente Negra és un brollador que conforma un rierol amb un encant singular, amb el seu pont i la seua balustrada de fusta, el seu safareig antiquíssim i una vegetació frondosa.
Les aigües de la Fuente Negra es precipiten en forma de cascada en el Gorgo del Catalán, un pou d’aigua profund al qual es pot accedir per la part alta del poble (las Eras) o endinsant-nos en el Camino de las Fuentes de Abajo i de Arriba, a través del nucli antic de la vila. En aquest podem gaudir de les seues fonts urbanes i els safareigs, com el de «Siprer» o el de la Balsa, que mostren aquesta íntima unió que Anna té amb l’aigua. Unes aigües que procedeixen del riu de l’Albufera, canalitzades a partir del paratge de l’Assut, pel desguàs conegut com a Escorredor, que es precipiten en el Gorgo Gaspar, últim tram de l’anomenada «Acequia Madre», que recorre gran part del nucli de la població.
També, prop al poble, trobem el Gorgo de la Escalera, un gran canyó dissenyat pel mateix riu, a les aigües fredes del qual s’accedeix per 136 graons. En el seu últim tram el corrent es precipita en una gran cascada, que denominem «el Salto». És un lloc ideal per a donar-se un bany o gaudir simplement d’un bell paisatge.
Senderes
La riquesa de paratges naturals permet la pràctica del senderisme. Diverses sendes locals (SL) parteixen de l’Albufera i recorren els gorgos i altres llocs d’interès paisatgístic (franges blanc-verd). Hi ha, a més, dues sendes homologades de Petit Recorregut (franges blanc-groc):
Abrullador-Fuente Negra (PRV-113), que es localitza entre les poblacions d’Anna i de Chella i que s’inicia en la Assut d’Anna.
«Gorgos-Fuente Negra» (PRV-266), amb eixida en la Tourist info sense eixir del terme d’Anna.
Senda «Punta de Anna»
Senda «de las tres cascadas», que enllaça el Gorgo Gaspar amb la cascada del Gorgo de la Escalera.
Festes:
A mitjan del mes de gener se celebra Sant Antón, patró de la vila, en honor del qual es fa una foguera i on els banderers, a lloms de cavalls pels carrers, llancen joguets i estris en la tradicional «Tirá».
El primer dilluns d’agost tenen lloc les festes de Las Eras, en honor del Santíssim Crist de la Providència, amb actes musicals i religiosos, a més de parcs infantils i la Presentació de la Reina.
Les festes patronals són al setembre, amb actuacions musicals, la Coronació de la Reina, una setmana de Moros i Cristians i processons emotives. Les festes conclouen amb la setmana taurina.