Ara pots recórrer i descobrir la Mancomunitat de la Ribera Alta a través de diverses visites virtuals:
CAMÍ NATURAL ANTIC TRENET
El tren Carcaixent – Gandia (posteriorment, Carcaixent – Dènia) va estar actiu des de 1864 fins a 1974. Va començar com a tramvia amb tracció animal (motor de sang). Servia per al trasllat de cítrics, arròs, i passatgers des de la Ribera fins als ports de Gandia i Dènia. Es van construir estacions a Carcaixent, Tavernes de la Valldigna, Xeraco i Gandia. Paco Muñoz va resumir l’essència del trenet en un vers: «de fent xups xups / eix quan vol, arribar quan pot». Va tenir gran rellevància per al desenvolupament de la zona hortofrutícola de la Ribera, i posteriorment va afavorir el turisme de platja.
La Mancomunitat de la Ribera Alta i el Ministeri d’Agricultura han recuperat la Via Verda del tram des de la Barraca d’Aigües Vives fins al Portitxol (Benifairó de la Valldigna). El seu recorregut es pot visitar-se també a través d’aquesta visita virtual elaborada pel departament de Digitalització de Patrimoni de la Mancomunitat de la Ribera Alta.
MUSEU VALENCIÀ DE LA FESTA
La festa de la Verge de la Salut, que cada 7 i 8 de setembre fa d’Algemesí un escenari únic i irrepetible, és el motiu entorn del qual s’articula la primera exposició permanent del Museu Valencià de la Festa, situat en les dependències de l’antic Convent de Sant Vicent Ferrer; edifici alçat pels frares dominics arran de la seua fundació en 1590.
La festa està declarada patrimoni immaterial de la Humanitat per l’UNESCO. El museu acull també una exposició permanent a la Sala d’indumentària Carmen Ferrés (última propietària de la Casa Insa), i exposició dedicada a la setmana de bous d’Algemesí.
El museu pot visitar-se telemàticament gràcies a la visita virtual, realitzada per la Mancomunitat de la Ribera Alta. La visita virtual inclou panoràmiques en alta resolució de les sales, i integra imatges i vídeos 360 de la celebració de la processó en 2019.
RUTA PARATGE NATURAL MUNICIPAL LES SALINES
El Paratge Natural de les Salines es troba al terme municipal de Manuel, al marge dret del riu Albalida. Les Salines i la seua explotació van ser una activitat important històricament a Manuel fins al segle XIX. Foren transferides al Ministeri de la Guerra i destinades a l’Escola d’Enginyers i Sapadors, fins al 1996. L’ajuntament va comprar el terreny en 2005 i l’any següent Les Salines van ser declarades Paratge Natural Municipal l’any 2006.
La Mancomunitat de la Ribera Alta, amb el seu departament de Digitalització de Patrimoni, ha digitalitzat la ruta de pujada a la Paret de Moro. La visita virtual pot vore’s a la pàgina “Riberana”, creada per l’ens comarcal.
RUTA PARATGE NATURAL MUNICIPAL DE LA MURTA.
Al sud-est de la comarca de la Ribera del Xúquer es troba la Vall de la Murta, antigament coneguda com la Vall dels Miracles, per les propietats medicinals de les plantes que hi creixien. Algunes ermites van habitar aquest lloc des de temps immemorials, cosa que va donar lloc al fet que l’Ordre de Sant Jeroni fundara en 1376 el Monestir de la Murta.
El monestir va seguir creixent en els segles XVI (la torre dels Coloms, la part més ben conservada, data d’aquest segle) i XVII. Amb les desamortitzacions del segle XIX, el monestir va quedar despullat de tot prestigi i esplendor i va ser saquejat en diverses ocasions. Va estar en ruïnes durant 150 anys. El 1989 l’ajuntament va adquirir tant el monestir com la vall de la Murta. En 2002 va ser declarat bé d’Interès Cultural, i paratge natural municipal en 2004.
La Mancomunitat de la Ribera Alta, amb col·laboració de l’Ajuntament d’Alzira, ha realitzat una visita virtual de la senda històrica del paratge (sl-cv 82), que inclou vídeos i imatges del seu patrimoni natural i arquitectònic.