Utiel és un de les destinacions turístiques més coneguts de l’interior de la província de València. Situat en el cor de la “Terra del Vi”, una denominació molt ajustada a la realitat geogràfica i socioeconòmica de la comarca més extensa de la Comunitat Valenciana, i de la qual també formen part Requena, Camporrobles, Caudete de las Fuentes, Fuenterrobles, Chera, Sinarcas, Venta del Moro i Villargordo del Cabriel.
El casc històric d’Utiel és el més interessant de la població. El nucli medieval, que correspon al recinte que va estar emmurallat, està compost pel carrer dels Reis Catòlics (o Costa de Sant Joan), la porta de les Eres, la porta del Sol, Canonge Muñoz (o l’Esquer) i la Rambla. Els carrers més animats, amb major nombre d’establiments comercials, són la Real i la de Santa Maria, que desemboquen en la plaça on es troben l’Ajuntament i l’església parroquial de La nostra Senyora de l’Asunción, construïda en el segle XIV en estil gòtic.
La Casa Consistorial o Casa de la Vila, seu a l’Ajuntament utielà, és un bell edifici neoclàssic construït en 1788. Altres edificis religiosos interessants són el temple i convent de la Mercè (d’estil neoclàssic, i amb la seua cúpula recoberta de teules vidriades blaves i blanques), així com l’antic Convent de Franciscans, que data del segle XVIII i que ha sigut remodelat per al seu nou ús com a centre de salut.
La Plaça de Bous d’Utiel, capaç per a 10.000 espectadors, data de 1858, per la qual cosa és una de les més antigues de la Comunitat Valenciana.
En el Almazar, es pot admirar tot tipus d’utensilis emprats per a extraure la cera dels panals. Destaca igualment el Museu del Vi de la Comunitat Valenciana, situat en el Celler Redó, seu del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Utiel- Requena. Es pot seguir un interessant itinerari enològic: la Ruta del Vi de la D.O. Utiel-Requena, que comprèn tota la comarca i que inclou diversos cellers locals.
Als voltants d’Utiel es troba el Santuari de la Verge del Remei, a uns 10 quilòmetres de distància de la població i a uns 1.090 metres d’altitud (en direcció al pantà de Benaixeve i de Toixa), en les estribacions de la Serra del Negrete. Va ser construït entre els segles XIV i XVII per a albergar allí la imatge de la Verge del Remei.
L’accés a Utiel, població que dista 80 quilòmetres de València, resulta molt senzilla, havent de prendre’s l’Autovia València- Madrid (A-3), que s’abandona en l’eixida específica d’Utiel.
UTIEL, EN EL CORAZÓN DE LA TIERRA DEL VINO
Utiel es uno de los destinos turísticos más conocidos del interior de la provincia de Valencia. Situado en el corazón de la “Tierra del Vino”, una denominación muy ajustada a la realidad geográfica y socioeconómica de la comarca más extensa de la Comunidad Valenciana, y de la que también forman parte Requena, Camporrobles, Caudete de las Fuentes, Fuenterrobles, Chera, Sinarcas, Venta del Moro y Villargordo del Cabriel.
El casco histórico de Utiel es lo más interesante de la población. El núcleo medieval, que corresponde al recinto que estuvo amurallado, está compuesto por la calle de los Reyes Católicos (o Cuesta de San Juan), la puerta de las Eras, la puerta del Sol, Canónigo Muñoz (o el Cebo) y la Rambla. Las calles más animadas, con mayor número de establecimientos comerciales, son la Real y la de Santa María, que desembocan en la plaza donde se encuentran el Ayuntamiento y la iglesia parroquial de Nuestra Señora de la Asunción, construida en el siglo XIV en estilo gótico.
La Casa Consistorial o Casa de la Villa, sede al Ayuntamiento utielano, es un bello edificio neoclásico construido en 1788. Otros edificios religiosos interesantes son el templo y convento de la Merced (de estilo neoclásico, y con su cúpula recubierta de tejas vidriadas azules y blancas), así como el antiguo Convento de Franciscanos, que data del siglo XVIII y que ha sido remodelado para su nuevo uso como centro de salud.
La Plaza de Toros de Utiel, capaz para 10.000 espectadores, data de 1858, por lo que es una de las más antiguas de la Comunitat Valenciana.
En el Almazar, se puede admirar todo tipo de utensilios empleados para extraer la cera de los panales. Destaca igualmente el Museo del Vino de la Comunitat Valenciana, situado en la Bodega Redonda, sede del Consejo Regulador de la Denominación de Origen Utiel- Requena. Se puede seguir un interesante itinerario enológico: la Ruta del Vino de la D.O. Utiel-Requena, que comprende toda la comarca y que incluye varias bodegas locales.
En los alrededores de Utiel se halla el Santuario de la Virgen del Remedio, a unos 10 kilómetros de distancia de la población y a unos 1.090 metros de altitud (en dirección al pantano de Benagéber y de Tuéjar), en las estribaciones de la Sierra del Negrete. Fue construido entre los siglos XIV y XVII para albergar allí la imagen de la Virgen del Remedio.
El acceso a Utiel, población que dista 80 kilómetros de Valencia, resulta muy sencilla, debiendo tomarse la Autovía Valencia- Madrid (A-3), que se abandona en la salida específica de Utiel.
Més informació / Más información:
Tourist Info Utiel: Tel. 962170879 / utiel@touristinfo.net
www.utiel.es
www.rutavino.com
__________________________________________________________________________________________________________________
Fotos: Ayto. Utiel