Titagües ha posat en marxa els Itineraris Turístics ‘Simón de Rojas’ per a oferir una ruta natural i paisatgística en relació amb l’il·lustre botànic vuitcentista.
La Ruta de Patrimoni Urbà de Titagües, que ja té una dècada d’antiguitat, ofereix al visitant una guia, per mitjà de diversos plafons informatius, pel conjunt d’edificis històrics i singulars de gran valor patrimonial d’aquest municipi de l’Alt Túria.
L’itinerari, apte per a totes les edats, comença a la plaça de l’Església i ofereix un passeig sense dificultat per a conéixer una de les comunitats rurals que van donar forma a la identitat cultural valenciana: amb els seus carrers i places, les seues cases, eres i pallers, i els seus corrals.
Rere els passos de Simón de Rojas
En el seu primer tram, s’arriba a la Fuente de la Zarza. Es tracta d’una àrea recreativa que es troba a penes a un quilòmetre del nucli urbà, sobre un pujolet des del qual es poden observar unes belles vistes de la vall en la qual està enclavada Titagües i les muntanyes que l’envolten. L’aigua de la Fuente de la Zarza, segons expliquen els veïns, prové d’un brollador subterrani que hi ha en la muntanya en la qual es troba la font. Les aigües es creu que tenen propietats saludables i són molts els que hi acudeixen a beure. En la Fuente de la Zarza hi ha un espai habilitat amb paellers, taules, bancs i espai cobert on poder disfrutar d’un esmorzar o d’un dinar.
El recorregut continua en direcció nord per senda i camí on es poden agafar espàrrecs, mores o lledons, cadascun en el temps corresponent. La senda porta el visitant fins a l’ermita, un altre punt elevat des del qual obtindre una bona foto, per les seues vistes i panoràmica. Es tracta d’una fortalesa emmurallada convertida en ermita de la localitat, on sojorna la patrona de Titagües, la Verge del Remei, durant tot l’any. Els titagüins peregrinen fins en aquest lloc al mes d’agost (excepte en les festes grosses, que són cada set anys, que es fa al maig) a arreplegar-la perquè la imatge els acompanye en les festes patronals, sent retornada al seu temple a la primera setmana de setembre. L’ermita, d’arquitectura significativa, treballada en pedra, conté al seu interior unes pintures valuoses i una ceràmica molt singular. En aquesta zona es pot disfrutar també d’una jornada campestre, ja que també s’hi han habilitat paellers.
Aquest projecte naix gràcies al Pla de Competitivitat Turística firmat entre la Mancomunitat de l’Alt Túria, la Diputació Provincial de València i l’Agència Valenciana de Turisme, amb l’objectiu de crear una oferta turística diversificada i conjunta en els pobles que conformen l’ens comarcal.