Riba-roja de Túria t’ofereix una àmplia oferta patrimonial a tan sols vint quilòmetres de València.
Des de la Tourist Info s’ofereixen visites guiades i gratuïtes pel nucli antic de l’aigua els dissabtes i els festius a les 11:00 hores.
Comencem el recorregut per aquest municipi del Camp de Túria en el Pont Vell, testimoni d’una llarga història. Aquesta ubicació, en èpoques passades, era el punt que permetia als habitants del poble travessar el riu i accedir a les terres de cultiu, com també el pas de persones, mercaderies i productes de l’horta en general. La riuada de 1957 va deixar completament inutilitzat el Pont Vell, per la qual cosa, es va construir un pontó provisional. En 1967 finalitzarien les obres del Pont Vell, que continua mirant-nos amb els seus sis arcs.
A continuació, ens dirigim a la Casa del Moliner. Les primeres ressenyes que mencionen un molí en la zona, propietat del senyor de la vila, daten de 1472 i parlen d’un molí d’arròs. El 1897, després de ser venut a un particular, aquest substituí el vell mecanisme de rodes de pedra pel modern sistema Buhler. Els seus últims propietaris, la família Alamar, va aprofitar l’espai de l’era per a construir-hi la seua casa en 1948. Actualment, aquesta residència i les antigues oficines formen part de la visita cultural del nucli antic de Riba-roja.
En el nostre passeig també descobrirem la Cisterna, situada enfront del Castell. Aquesta construcció, excavada en el subsòl, mantenia l’aigua neta i fresca. Encara hui, molts anys després d’haver sigut desmantellada, el seu interior manté una temperatura constant que a penes experimenta variacions entre els mesos d’hivern i els d’estiu. Les seues dimensions i la seua capacitat (uns 25 × 5 × 5 metres) permeten emmagatzemar una reserva de 500.000 litres d’aigua aproximadament.
Seguint el recorregut, trobem el llavador de Riba-roja, conegut com el Llavador Vell; n’és el més antic i l’únic que es conserva hui dia. Està situat en la zona més antiga de la població, en la part posterior del Castell, al costat del barranc dels Moros, on pren l’aigua de la sèquia del Quint.
En Riba-roja és imprescindible visitar el Castell, l’edifici més antic, important i emblemàtic del municipi. Està declarat bé d’interès cultural. El Castell és una construcció de gran volum, formada per la juxtaposició successiva de diferents cossos edificats procedents d’èpoques diferents i que han patit processos molt importants de transformació i substitució, la qual cosa confereix una gran diversitat i complexitat a l’edifici.
A més, el Castell de Riba-roja comprén dos museus: el MuPla (Museu del Pla de Nadal) i el MuCa (Museu del Castell). El MuPla mostra la història d’aquest excepcional conjunt palatí, que s’ordenà construir després de l’arribada dels àrabs, el 711, per Teodomir, duc de la Cartaginense i protagonista del famós Pacte de Teodomir, que va significar un abans i un després en l’establiment i la consolidació del poder musulmà a la Península Ibèrica. Es fa un recorregut per la seua arquitectura, la seua decoració, la seua epigrafia, etc. Coneixerem el treball dels picapedrers, estucadores i pintors que van donar a l’edifici el seu valor i el seu aspecte. Finalment, en l’espai condicionat a l’Espai Cultural Castell de Riba-roja, es poden contemplar més de cent peces d’escultura, que constitueix la millor col·lecció de plàstica civil tardoantiga d’Hispània i una de les més completes de tot l’Occident. Riba-roja de Túria arreplega la collita de la història, sembrada fa centenars d’anys pels habitants del Pla de Nadal i recuperada en una col·lecció museogràfica que s’obri al públic perquè tots puguem assaborir del pòsit que el pas dels segles deixa en la cultura.
El Museu de Ceràmica del Castell de Riba-roja de Túria (MuCa) acull una col·lecció de peces ceràmiques dels segles xiv, xv i xvi, recuperades durant les excavacions arqueològiques realitzades al Castell, i que formaven part d’aixovars domèstics i de la decoració i l’arquitectura de l’edifici.
Aquestes visites estan programades des de l’Oficina de Turisme un dissabte al mes.
Un altre dels espais imprescindibles és el Pla de Nadal, un exemple pràcticament únic en les terres valencianes de conjunt arquitectònic residencial, paradigmàtic de l’estament nobiliari de l’Antiguitat tardana. Durant els mesos de primavera i estiu, el jaciment obri les seues portes perquè, guiats pels seus habitants, Teodora i Tedemir, tots els visitants puguen descobrir el secret visigot, ocult (encara que molt poc) en cadascun dels racons d’aquest antic palau.
Diversos tallers, d’arquitectura i orfebreria, ens mostren com treballaven els artesans de l’època. Els senyors de la vila ens acosten a la seua taula per a parlar-nos de la gastronomia i la cuina. La visita teatralitzada al jaciment visigot del Pla de Nadal és un viatge en el temps, en el qual una època de la nostra història antiga, encara molt desconeguda, és rescatada per mostrar-nos que també va haver-hi una cultura important entre la gradual dissolució del vast Imperi Romà i l’arribada, en el segle viii, dels primers contingents musulmans.