Agost és mes de les celebracions en moltes poblacions de València. Les festes majors, patronals i populars omplin els carrers d’alegria, música, tradició, pólvora, activitats i tot tipus de celebracions que conviden a participar-hi tant a veïns com a visitants. Una ocasió perfecta per a conéixer els encants, la gastronomia i el patrimoni de cadascuna.
Des de sempre, el caràcter festiu del poble valencià ha estat present en nombroses facetes diàries, expressant-se a través de tradicions en caràcter propi, com ara la música, la gastronomia i el foc, present aquest últim en quasi totes les celebracions.
D’estes festes destaquen algunes que, pel seu arrelament, espectacularitat i interés patrimonial i cultural i festiu, són especials i úniques.
La Tomatina de Buñol enguany se celebra el dimecres 28 d’agost. Es porta a terme a la localitat de Buñol, encara que és una «batalla de tomaques», una espectacular batalla pacífica, la Tomatina no és solament llançar-se tomaques a tort i a dret. La festa, per a molts, és un dia de convivència i d’experiències per a tots aquells que la visiten, un dia de germanor, on la música, la gastronomia, la festa i les activitats fan que siga especial per a tot aquell que hi acudeix.
La Tomatina de Buñol es va declarar Festa d’Interès Turístic Internacional l’any 2002 i té el seu origen en uns fets que van passar l’últim dimecres d’agost del 1945, quan uns joves estaven a la plaça del poble per a presenciar la desfilada de gegants i cabuts i altres actes de la festa.
Els xics van decidir fer-se un lloc dins de la comitiva d’una desfilada en músics, gegants i cabuts. L’ímpetu dels joves va fer que un participant caiguera i que, pres d’ira, començara a colpejar tot el que trobava al seu pas. Per un capritx del destí, hi havia una parada de verdures que va ser objecte de la multitud enfuriada: la gent va començar a tirar-se tomaques els uns als altres fins que les forces de l’ordre públic van posar fi a aquella batalla vegetal. L’any següent, els joves van repetir l’altercat de forma voluntària i van portar les tomaques de casa seua. Encara que la policia va dissoldre els anys successius la recent tradició, els xics, sense saber-ho, havien fet història.
Podeu comprar entrades per a l’accés individual a la Tomatina en la web oficial.
Una altra festa destacada és la Cordà de Paterna, declarada Festa d’Interès Turístic Nacional. La festa, que naix el 1898 gràcies a un grup d’amics que va fer una batalla de coets després d’una nit de sopar a la fresca, enguany serà el diumenge 25 d’agost. Durant la celebració, de matinada, i com a colofó de les Festes Majors de la població, més de tres-cents coheters disparen, en poc més de 20 minutos, més de 70.000 coets, el que fa que la seua potència siga fins a cinc vegades la de la Mascletà de la Plaça de l’Ajuntament de València. Tot un espectacle de tradició, pólvora i foc.
Els moros i cristians també cobren protagonisme en nombroses poblacions a l’agost, sobretot a la ciutat d’Ontinyent, una gran festivitat, que enguany té els seus dies importants i grans actes, entre el dijous 22 d’agost i el dilluns 26 d’agost.Consulta la programació
La Fira de Xàtiva, o Fira d’Agost, també forma part de les grans celebracions que es duen a terme durant aquest mes. Aquesta fira, que se celebra per privilegi de Jaume I des de l’any 1250, reuneix veïns i turistes en una de les fires més multitudinàries i boniques de la província de València. Durant uns dies, entre el 15 i el 20 agost, Xàtiva es transforma completament en acollir activitats culturals, parades comercials i atraccions de fira. La programació es pot consultar en la web oficial. :
També Requena organitza les seues Festes Majors a l’agost amb la tradicional Fira i Festes de la Verema de Requena, que enguany acull se celebren del 21 d’agost al 1 de setembre de 2024. Aquestes festes naixen l’any 1948 de la fusió de l’antiga fira medieval, del segle XVIII, i la Festa de la Verema, que és declarada d’Interés Turístic el 1967. Aquests dies de festa, en què s’inclouen nombrosos actes i activitats que tenen a veure amb el món del vi.
Finalment, una altra gran festa important que se celebra a l’agost és la coneguda com la Festa de la Mare de Déu d’Agost, la Festa de les Alfàbegues de Bétera o les Festes d’Agost. Destaca, sobretot, l’ofrena del dia 15 d’agost en les alfàbregues gegantes, de més de dos metres d’alçària i de gran pes, amb una gran decoració floral. Es pot consultar la programació i actes en la web de l’Ajuntament.