La Diputació de València ha acollit este dimarts la presentació de la III Feria del Aceite de Enguera, una edició especial marcada per la commemoració del Centenari de Campoenguera Cooperativa, tot un referent de la província en la producció d’Oli d’Oliva Verge Extra de màxima qualitat. Es tracta d’una cita que, després de dos edicions, ja s’ha guanyat un espai destacat en el calendari de l’agricultura i l’agroalimentació valenciana, i que ha comptat des del seu naixement amb la col·laboració de la Diputació.
En un acte que ha comptat amb la participació del president de la corporació provincial, Vicent Mompó, el diputat provincial de Turisme, Pedro Cuesta, i de l’alcaldessa d’Enguera, Matilde Marín, s’han detallat les múltiples novetats i experiències que formen part este any de la fira, que se celebrarà en la localitat de la Canal de Navarrés els dies 17, 18 i 19 d’octubre. El programa inclou una àmplia varietat d’activitats per a tots els públics, com són els concursos; tallers infantils; showcookings; degustacions d’oli, vi i cervesa; visites guiades al municipi; rutes senderistes; música en directe; i visites a una almàssera.
Vicent Mompó ha destacat la importància que té per a la província de València un producte com l’oli d’oliva, “que ens definix com a poble i que representa no sols qualitat i sabor, sinó identitat, història i dedicació. Esta fira a més posa en valor als nostres agricultors, els quals destaquen per treballar el producte amb paciència, afecte i dedicació”. Mompó ha afegit que “la Feria del Aceite de Enguera és una celebració de la cultura agrícola valenciana i de la col·laboració entre els qui treballen dia a dia perquè la nostra província continue sent referent d’excel·lència. A més, és una gran oportunitat per a conéixer el municipi i la comarca de la Canal de Navarrés”.
Per part seua, Pedro Cuesta ha ressaltat “l’aposta que va fer la Diputació per esta fira des del seu naixement. Apostem fort per este esdeveniment i hem comprovat que va ser un encert, vist l’èxit que ha tingut, fins al punt que està posant el nom d’Enguera en el mapa internacional, amb presència en les principals fires de turisme”.
L’alcaldessa, Matilde Marín, ha agraït el suport de la Diputació, “que suposa un enorme recolzament que fa possible la celebració d’una fira que implica a tots els sectors del poble. El que pretenem cada any és conjuminar esforços per a posar en valor l’oli d’oliva, que és la millor manera d’ajudar als nostres agricultors”.
Activitats principals de la fira
El divendres tindrà lloc l’II Concurs AOVE d’escoles de cuina, una edició centrada en les tapes, en la qual participaran l’escola d’Enguera al costat d’altres dos de la província d’Alacant. A més, durant les tres jornades, s’han organitzat tallers i degustacions infantils d’olis, showcooking, degustació de vins i cerveses, concerts amb música en directe i tertúlies gastronòmiques.
Entre les activitats més destacades, tots aquells que s’inscriguen tindran l’oportunitat de participar en una recollida d’olives i comprovar en una almàssera com s’elabora l’oli. A més, es realitzarà una ruta senderista per la Via Ferrata, el Castell i el poblat iber; i també visites guiades per Enguera per a descobrir la història, els monuments i la gastronomia de la localitat.
El diumenge es posarà punt i final a la fira amb un bingo musical en l’Escenari Principal, en el qual es donaran premis als guanyadors. Tot aquell que ho desitge pot inscriure’s prèviament en les activitats a través de la pàgina web https://feriadelaceite.es/