- La vicepresidenta primera, Natàlia Enguix, i els diputats de Turisme i Desenvolupament Rural, Pedro Cuesta i Avelino Mascarell, paticipen en l’obertura de la fira de referència de l’esmorzaret i el cremaet
- Enguix i Cuesta coincidixen en reivindicar “la importància que té l’hostaleria i la cultura de l’esmorzar en la vida dels nostres pobles, convertint-se en tot un recurs de socialització per als seus habitants”
La Diputació de València torna a apostar un any més per un dels esdeveniments gastronòmics més importants que se celebren a la província. L’àrea de Turisme de la corporació col·labora amb l’Ajuntament de Xeraco, com fa des de la primera edició, en la Fiescrem, la fira de referència de l’esmorzaret i el cremaet. Este dimecres, la vicepresidenta primera de la Diputació, Natália Enguix, el diputat de Turisme, Pedro Cuesta, i el diputat de Desenvolupament Rural i alcalde de Xeraco, Avelino Mascarell, han participat en l’obertura del certamen, que se celebra fins al 4 de maig en la localitat de la Safor.
Es tracta de la quarta edició d’un certamen que ja s’ha posicionat com a referent per als amants de l’esmorzaret valencià i el cremaet. La Diputació de València potencia esta iniciativa dins del seu programa d’Impuls al Turisme Gastronòmic, un dels eixos estratègics posats en marxa des de la institució provincial per a secundar i promocionar totes les iniciatives que en matèria gastronòmica contribuïsquen al posicionament turístic de la província de València. L’aposta de la corporació pel turisme gastronòmic s’està veient reforçada en este 2025, tal com va anunciar el president de la Diputació, Vicent Mompó, en la passada edició de Fitur.
Durant l’obertura de Fiescrem, la vicepresidenta Natàlia Enguix ha destacat “la importància d’esta fira, que reivindica un moment del dia molt estimat pels valencians i les valencianes”, i ha volgut agrair “el paper que juga l’hostaleria i els bars en la vida dels nostres pobles, funcionant com un recurs de socialització per als seus habitants”.
Per part seua, Pedro Cuesta ha manifestat que “la col·laboració de la Diputació en l’esdeveniment és una mostra més de l’aposta que fa la nostra marca turística València Turisme pels esdeveniments gastronòmics vinculats al turisme que se celebren anualment a la província: fires, concursos gastronòmics, accions vinculades a productes o plats, jornades gastronòmiques, etc.”
Fiescrem i la cultura de l’esmorzaret
Fiescrem és la fira de referència de l’esmorzaret i el cremaet, dos potents motius gastronòmics pels quals, tant els propis valencians com els turistes, recorren bars i establiments hostalers de la nostra província. En el transcurs de la fira, que se celebra del 30 d’abril al 4 de maig, la platja de Xeraco es convertix en el centre neuràlgic de l’esmorzaret i el cremaet, amb una completa programació que inclou: concurs de cremaet, música en directe, gran varietat d’esmorzars, mercat, demostracions gastronòmiques i una completa programació per als paladars més exigents.
El certamen s’ha fixat en el calendari en una data clau en l’inici de la temporada turística estival, coincidint amb el pont de maig, molt important per al turisme madrileny que visita les platges de la província de València, entre elles la de Xeraco.
El suport de la Diputació amb la cultura de l’esmorzaret s’ha complementat en l’últim any amb la promoció del llibre ‘La Cultura de l’Esmorzar’, de Paco Alonso, editat per Bromera, i també associant l’èxit dels premis Cacaus d’Or i la Cultura de l’Esmorzar a l’acció de promoció del turisme gastronòmic que impulsa la Diputació de València (mitjançant la seua marca turística València Turisme), un reforç a la seua estratègia en matèria de turisme gastronòmic.