- El diputat de Turisme, Pedro Cuesta, comença visitant els municipis de Sot de Chera, Calles, Chelva i Villar del Arzobispo per a revisar l’estat de les instal·lacions amb els responsables locals i iniciar la seua recuperació com més prompte millor
- El responsable provincial continuarà la seua visita a la resta de zones afectades pel temporal en els pròxims dies
03/12/2024
El diputat de Turisme de la Diputació de València, Pedro Cuesta, ha iniciat este matí una sèrie de visites a les zones danyades per la DANA del passat 29 d’octubre, amb la finalitat d’avaluar amb els alcaldes i tècnics dels municipis afectats els danys ocasionats pel temporal en les infraestructures turístiques locals.
Durant la jornada d’este dimarts, Cuesta ha acudit a les localitats de Sot de Chera, Calles, Chelva i Villar del Arzobispo, tots ells de la comarca de la Serranía. En estes visites ha estat acompanyat de diferents alcaldes de la zona com el de Sot de Chera, Tomás Cervera; el de Chulilla, Vicente Polo; el de Chelva, David Cañigueral; la de Calles, Consuelo García; la de Villar del Arzobispo, Mª Ángeles Beaus; el de Titaguas, Ramiro Rivera; o el de Benagéber, Juan Miguel Salón; així com de regidors de Pedralba, Tuéjar i Aras de los Olmos.
Amb estes visites es perseguix conéixer de primera mà l’afectació que han patit les infraestructures turístiques locals, com és el cas de rutes i itineraris turístics, àrees recreatives i altres espais turístics, en tots els municipis afectats per la DANA, per a poder escometre posteriorment la seua reconstrucció. Esta revisió de danys inclou tant les localitats incloses en el decret del Govern central (com Sot de Chera o Pedralba), com les que han patit també desperfectes, però no han quedat contemplades en este document (com Chelva i Calles, entre altres municipis de la comarca de la Serranía).
Pedro Cuesta ha manifestat que “la Diputació de València ha d’estar al costat dels ajuntaments en estos moments, i més a prop encara dels més xicotets, per a aconseguir que les infraestructures i equipaments turístics afectats puguen estar reparats com més prompte millor i a la disposició dels turistes i visitants”.
“Per a molts municipis, sobretot els de l’interior de la província, el turisme és una activitat fonamental en les seues economies i també una via per a evitar la despoblació, d’aquí ve que les institucions estiguem treballant de manera coordinada per a reactivar com més prompte millor l’activitat turística, com una de les claus de la recuperació d’estes poblacions”, ha afegit. El responsable provincial continuarà la seua visita a la resta de zones afectades pel temporal en els pròxims dies
Reassignació dels fons
Després de les trobades amb els responsables locals, els tècnics de l’àrea de Turisme de la Diputació remetran als ajuntaments afectats uns formularis per a establir un primer inventari d’infraestructures turístiques danyades pel temporal. Això servirà per a elaborar un estudi tècnic més detallat amb el qual fixar costos, urgència de les necessitats, terminis per a la rehabilitació de les infraestructures, etc.
Al mateix temps, el Centre de Turisme de la corporació provincial està treballant en col·laboració amb Turisme Comunitat Valenciana (Generalitat Valenciana) per a destinar els fons dels programes ACD (Accions de Cohesió en Destins), que són finançats amb fons Next Generation, a la reparació d’estos danys, a més de reorientar l’aportació de fons propis si fora necessari.
En el cas de la Diputació de València s’està treballant, concretament, perquè algunes de les accions projectades en l’ACD previst per a redistribuir els fluxos de demanda d’una forma més equilibrada per tot el territori i evitar la degradació dels recursos naturals -l’execució dels quals finalitza al juny de 2026-, es redirigisquen als municipis afectats per la DANA.
En definitiva, l’objectiu de la corporació provincial és destinar en 2025 fons del pressupost del Centre de Turisme i del projecte ACD Província de València per a contribuir a la recuperació d’estos espais turístics que s’han vist afectats pel temporal.