Select Page

Setmana Santa

«La Setmana Santa a l’abril fa l’any gentil»

La Festa de l’Encisam

Diumenge de Rams – Alberic

Alberic, a la comarca de la Ribera Alta, inicia la Setmana Santa d’una manera molt particular amb la coneguda Festa de l’Encisam. Als peus de la Muntanyeta, on s’ubica l’ermita de Santa Bàrbara, es concentra des de bon matí molta de gent, atreta per una curiosa demostració gastronòmica, el concurs d’encisams.

Centenars d’aquestes hortalisses, que s’acompanyaran amb una bona dosi de viandes, serviran d’aperitiu a l’acte de la baixada dels sants, les imatges i els passos que participaran en les processons passionals.

Setmana Santa Marinera

Del Diumenge de Rams al Diumenge de Resurrecció

Els barris mariners de la ciutat de València tenen una llarga història en la celebració de la Setmana Santa. Al segle xv ja hi hava concòrdies de flagel·lants, de les quals Sant Vicent Ferrer va ser prior. Actualment és una de les festivitats passionals més conegudes i participatives, amb multitud d’actes i vint-i-set germandats o confraries.

Són milers les persones que hi intervenen, ja siga portant les vestes o representant personatges bíblics amb un vestuari fastuós. Una festa colorista i brillant en què destaquen la processó del Sant Enterrament del Divendres Sant i la Trencada de Perols, que és el llançament des de les finestres i els balcons, al mig del carrer, de cassoles i plats de fang la nit de la Resurrecció.

Misteri de la Passió – Moncada

Dijous i Divendres Sants

Els últims dies de la vida terrenal de Jesucrist són representats per actors locals a les poblacions de Benetússer i de Moncada, ambdues convertides en la «Nova Jerusalem». Són unes ambientacions teatrals molt aconseguides, amb escenaris i vestuaris cuidats, que disposen de la participació de més de tres-centes persones. A Benetússer es va iniciar el 1949, com a prolongació dels actes religiosos, seguint la tradició valenciana de les representacions vivents processionals de la Setmana Santa i el Corpus.

Processó del Calvari

Divendres Sant – Sagunt

La Setmana Santa de Sagunt és una de les de més tradició a les nostres terres, ja que la confraria de la Puríssima Sang l’ha estat organitzant des del segle XV. L’acte més impressionant és la pujada de la imatge del Natzaré al Calvari el matí del Divendres Sant. L’eixida, que es fa de nit encara, inicia una costosa ascensió pels estrets carrerons que porten a l’ermita, entre els xiprers i un sol que, lentament, puja sobre l’horitzó del Camp de Morvedre i de la mar. Hi destaca també la subhasta dels passos i dels vestits de saials per a la processó del Sant Enterrament.

Processó de l’Encontre i Visitatio Sepulchri

Diumenge de Resurrecció – Gandia

Un dels actes més esperats de la Setmana Santa gandiana, de passos processionals interessants i desfilades cuidades, és el de la Resurrecció. En el transcurs de la gojosa processó de l’Encontre es llancen milers de caramels. Des de fa uns anys s’ha recuperat la Visitatio Sepulchri, un acte originari del 1550, ideat per Sant Francesc de Borja. Representa la visita de les Maries al sepulcre de Jesús per a netejar-ne el cos i la seua trobada amb l’àngel proclamador de la Pasqua Florida.

L’Angelet de la Corda

Diumenge de Resurrecció – Alfarrasí

De bon matí les campanes d’Alfarrasí anuncien la processó. Quan les imatges de la Mare de Déu i el Ressuscitat es troben a la plaça, un àngelet amb robes blanques, representat per una xiqueta de quatre anys, apareix per un balcó i comença el seu vol.

Sostinguda per un nubolet de dia clar i lligada a un artefacte compost per cordes i una corriola, avança cap a la figura mariana i, quan se situa damunt, estira els braços per a desprendre-li el vel negre i retornar-li d’aquesta manera l’alegria al rostre. Un acte breu però molt emotiu.

La Regina de l’Encontre

Diumenge de Resurrecció – Torrent

El matí de la Resurrecció els torrentins representen en la processó de l’Encontre la figura de la virreina Germana de Foix, segona esposa de Ferran el Catòlic. Recordant la seua visita al poble, una jove vestida amb un vestit renaixentista impressionant, brodat i decorat amb multitud de pedreria, desfila acompanyada per un seguici de dames i patges. És la Regina de l’Encontre. En el transcurs de la processó, i des del balcó de l’Ajuntament, una carxofa deixa caure del seu interior al·leluies amb versos al·lusius a la Resurrecció.

Les Cortesies de l’Encontre

Diumenge de Resurrecció – Tuéjar – Titaguas

L’Encontre de Jesús Ressuscitat amb la seua mare es representa en aquestes dues poblacions dels Serrans en l’acte de les Cortesies, un acte que també se celebra a Castielfabib (el Racó d’Ademús).

Durant la nit, els quintos i les quintes d’ambdues poblacions s’han aprestat a preparar l’escenari que servirà per a tal fi. A Titaguas es fa una plantada de pins a la plaça Major i es rogegen els carrers (es pinten amb dibuixos, sanefes i motius al·legòrics). A Tuéjar s’alcen dos arcs folrats amb branques de savina i decorats amb banderes i garlandes. L’un se situa a la porta de l’església i l’altre a l’entrada de la plaça, simbolitzant els dos les portes de Jerusalem. Entre ambdós es reprodueix un bosc. A les 12 hores, quan es trobe la imatge del Sagrat Cor de Jesús amb la de la Mare de Déu, portada aquesta a mig metre del sòl per les quintes (xiques entre 18 i 19 anys) de Titaguas, aquestes s’agenollaran i inclinaran la imatge de Maria en senyal de reverència cap al seu fill. A Tuéjar serà un jove el qui mitjançant una sèrie de reverències, amb un ciri en la mà, saludarà les dues imatges.


Alberic, Valencia, Moncada, Benetússer, Sagunt, Gandia, Alfarrasí, Torrent, Tuéjar, Titaguas


Diumenge de Rams – Diumenge de Resurrecció