- L’entitat que gestiona la famosa ruta cidiana ha celebrat el seu Consejo Rector per a repassar les actuacions realitzades l’any passat, en el qual el nombre de segellaments del salconduit va créixer un 40% respecte a 2022
- El diputat de Turisme de la Diputació de València i actual president del Consorcio, Pedro Cuesta, ha fet una lectura positiva de l’aconseguit en 2023 i es mostra optimista respecte al futur del projecte
El Consorcio Camino del Cid ha celebrat hui a Sigüenza (Guadalajara) el seu Consejo Rector, que actualment presidix la Diputació de València. En el transcurs de la trobada s’ha fet balanç de les actuacions de 2023, l’any de la “plena recuperació” de la ruta, tal com han posat de manifest els representants de les diputacions provincials de València, Burgos, Soria, Guadalajara, Zaragoza, Teruel, Castelló i Alacant assistents a la trobada.
L’any passat va estar protagonitzat per la preparació dels treballs i posada en marxa del projecte ‘Puesta en valor de experiencias turísticas innovadoras vinculadas al Camino del Cid’, que s’emmarca dins del Plan Experiencias Turismo España, finançat amb Fons de la Unió Europea, i que pretén impulsar el Camino del Cid amb noves propostes turístiques experiencials. Així mateix, l’emissió en TVE i en terceres plataformes de la sèrie documental de 13 capítols ‘Camino del Cid: diario de una ciclista’ (patrocinada pel Consorcio) i els treballs conjunts de promoció internacional del Club de Producto Rutas Culturales de España, han contribuït a fer de 2023 un any decisiu per a este itinerari.
Reconeguda com una de les rutes cicloturistas de referència a España, en 2023 es van superar en més d’un 40% respecte de 2022 les xifres de segellament del Salconduit (la credencial del Camino del Cid), amb al voltant de 30.000 segellaments. Precisament l’activitat del Consorcio li ha fet mereixedor del Premio FiturNext a la Promoción de Territorios, guardó atorgat per l’observatori de la Feria Internacional de Turismo (FITUR).
El diputat de Turisme de la Diputació de València -entitat que actualment presidix el Consorcio-, Pedro Cuesta, ha fet una lectura “molt positiva” de les actuacions realitzades al llarg del passat any i ha parlat de les expectatives de futur per al Camino del Cid. “Les perspectives a curt, mitjà i llarg termini, són excel·lents. La Diputació de València i la resta de diputacions que formem part d’este gran projecte continuarem contribuint per a mantindre i impulsar este itinerari, un dels més importants a nivell nacional i, fins i tot, de l’àmbit internacional”.
Així mateix, s’ha referit al guardó que va recollir el Consorcio Camino del Cid en l’última edició de FiturNetx, assenyalant que “és un reconeixement al treball ben fet” i ha destacat que el Consorcio Camino del Cid és un exemple “únic” de col·laboració interterritorial, en al·lusió a les huit diputacions provincials que formen part de l’entitat.
Altres actuacions
A més de les accions principals ja citades, en el que a infraestructures es referix destaquen en 2023 les 2.250 intervencions realitzades en matèria de senyalització al llarg de 1.344 quilòmetres de recorregut i la instal·lació de senyalització urbana a la ciutat de Burgos, així com la modificació i millora del traçat BTT en la ruta La Defensa del Sur. A més, es van sumar deu noves localitats a la Red de Sellado del Camino del Cid, per la qual cosa són ja 224 poblacions les que segellen la credencial en 572 punts de segellament, dels quals més de 250 són allotjaments.
D’altra banda, es van impulsar importants treballs de millora i ampliació de continguts en la pàgina web, com la incorporació de 60 fitxes sobre ‘Paisajes de Interés’ en ruta. La web del Consorcio compta amb més de mig milió de visitants únics anuals i les seues xarxes socials amb més de 30.000 seguidors.
També en 2023 es va presentar la nova imatge corporativa del Consorcio. Amb tal motiu es va dissenyar un nou Salconduit i es van actualitzar els fullets promocionals, editant-se 25.000 exemplars.
Així mateix, es van desenvolupar projectes en col·laboració, com la campanya #MásJimenas amb el CB Babieca de Burgos o la signatura del conveni amb la Real Asociación Española de Cronistas Oficiales, que permetrà recopilar nous relats i expressions de tradició cidiana existents en les poblacions i territoris vinculats al Camino del Cid.
Finalment, i de cara a impulsar la promoció de la ruta, en 2023 es va llançar una nova edició del Concurs de Vídeos del Camino del Cid, nou exposicions itinerants, el V Rally Mototurístico Camino del Cid o la posada en marxa d’una nova edició del Premio Álvar Fáñez. Igualment, es van presentar deu nous vídeos promocionals de la ruta, així com una nova versió de l’App Camino del Cid per a iOS i Android.
A més del diputat de Turisme de la Diputació de València, Pedro Cuesta, al Consejo Rector han assistit els presidents de la Diputación Provincial de Burgos i Guadalajara, Borja Suárez y José Luis Vega respectivamente, la diputada de Cultura de Burgos, Raquel Contreras, la diputada de Turisme de Soria, Elia Jiménez, la diputada de Turisme de Guadalajara, Aránzazu Pérez, el diputat de Personal de Zaragoza, José Carlos Tirado, la diputada de Turisme de Teruel, Marta Sancho, i el diputat de Cultura de Alicante, Juan de Dios Navarro, al costat d’altres tècnics i membres de les huit diputacions consorciades.
Tots els assistents han mostrat el seu suport a la candidatura ‘Paisaje Dulce y Salado de Sigüenza y Atienza’ per a convertir-se en Patrimoni Mundial. En este sentit, s’ha signat una carta de suport institucional confirmada pels membres de les huit diputacions que integren el Consorcio Camino del Cid.