Xirivella
Sobre el fèrtil terreny del Pla de Quart, entre el Túria i el barranc de Xiva, es troba situat el nostre poble. Xirivella és un municipi de més de 31.000 habitants que es troba pegat a la ciutat de València, separat només pel llit nou del riu Túria. De fet, un dels seus barris, el de la Llum, després de les obres del Pla Sud va quedar a l’altra part del riu, dins de la capital.
Gastronomia:
Hi destaquen en la cuina local els plats amb el component essencial de l’arròs i, per damunt de tots, la paella, l’arròs al forn, l’arròs amb fesols i naps, entre altres. També són típics de Xirivella els embotits com ara les botifarres de ceba i les d’oli. Pel que fa al dolç, de Xirivella destaquen les coques de sagí, la coca cristina i els rotllets d’anís.
Interés turístic:
El nucli antic de la localitat conserva un traçat d’origen àrab, amb carrers estrets en els quals s’alcen encara alguns casalots antics.
Església de la Mare de Déu de la Salut, l’única parròquia fins a 1953, data de final del segle XVII. La construcció és de creu llatina i es tracta d’un edifici amb una torre campanar i capelles laterals. Conserva decoració de la seua època de construcció juntament amb altres obres més recents.
Ermita de la Mare de Déu de la Salut, està construïda en el lloc on tradicionalment s’ubica la troballa de la imatge que dóna nom a l’ermita. Segons la tradició, la van trobar en aquell lloc sis terrissers en època de la reconquista, en sentir campanes al poble, també les sentirien baix terra i, després d’excavar, van descobrir la imatge de la Mare de Déu davall una campana. La tradició afig que un dels terrissers es va burlar de la devoció dels seus companys i va quedar cec immediatament. Com que després va implorar perdó a la Mare de Déu, va recuperar la vista, així la imatge va rebre l’advocació de Mare de Déu de la Salut.
La Closa: edifici del segle XIV ubicat en l’antic Cap de Baix i restaurat en la dècada de 2000.
Casa del Dau: edifici del segle XIV on es pagaven els arrendaments a l’Orde de Calatrava. Es troba restaurat.
Casa del Delme: es tractava d’un edifici del segle XIV, enderrocat en la dècada de 2000, ubicat a la plaça de l’Església, en el qual es pagaven els delmes sobre les collites.
Alqueria del Castell: a la plaça del Marqués de Llanera s’alçava aquesta antiga alqueria, actualment derruïda, que ocupava el mateix solar que una vil•la romana, molts dels materials de la qual va reutilitzar.
Festes:
Festes majors. Celebra les seues festes patronals en la primera quinzena de setembre en honor de la Mare de Déu de la Salut i el Crist de la Llum. La nit del dia 7 de setembre se celebra la Nit de les Figues en la qual la gent sopa al carrer i gaudeix de la festa tota nit.
Falles. Igual que a València i altres localitats valencianes pròximes, celebra la festa de les Falles entre els dies 15 i 19 de març.
Sant Vicent Ferrer.
Mostra Internacional de Pallassos (Octubre-Novembre). Anual. Declarada d’interés turístic.
www.mostradepallassos.com