Real de Gandia
El Real de Gandia és un municipi de la comarca de la Safor que està situat a l’horta de Gandia. El seu relleu el constitueix una plana sedimentària situada entre el riu Serpis o riu d’Alcoi i els contraforts primers de la serra del Montdúver. Una ubicació que ha marcat la seua història.
Els orígens del Real de Gandia es remunten al temps d’Al-Andalus, quan era un hort fitat, antecedent del palau medieval, i una alqueria annexa de cases de llauradors. La definició de «Real» va tindre lloc el 7 de febrer de 1725, mitjançant una escriptura autoritzada pel notari Francesc Roger.
Gastronomia:
De la gastronomia local cal destacar la gran varietat d’arrossos, entre els quals destaquen l’arròs al forn i la paella.
Interés turístic:
El municipi compta amb un patrimoni artístic interessant, com l’església parroquial de la Visitació de la Nostra Senyora, que és l’edifici més emblemàtic del Real de Gandia. Està situat sobre la que era una antiga mesquita i la casa de l’aljama. Es tracta d’un edifici de planta de creu llatina, cobert per una volta de canó articulada per arcs. En el seu interior destaca l’altar de la Mare de Déu del Roser, la capella dedicada a la Mare de Déu dels Desemparats, la del Crist de l’Empara, esculpida entre els anys 1956-1957 per l’escultor José Justo Villalba, una còpia idèntica del qual es troba en una parròquia de Copiapó, a la província de Copiapó, a Xile, i la del patró del municipi, el Beat Carmel Bolta, un franciscà fill del municipi que va morir a Damasc, com també el Crist de la Pietat. Tots els murs estan enlluïts i presenten una policromia recentment restaurada propis del barroc discret i contingut de la segona meitat del segle xviii, amb l’altar de fusta perfectament restaurat; hi destaquen també les pintures murals a l’exterior de la cúpula de l’església.
Al terme municipal es troba també el monument del Sagrat Cor de Jesús. Va ser inaugurat, el 24 de juny de 1922, pels jesuïtes mirant a Gandia, perquè fóra punt de referència i trobada per al moviment catòlic de la comarca. L’obelisc destruït el 1936 va ser reconstruït en 1942.
Un altre punt d’interès és la Cova de l’Autopista, la cavitat subterrània més gran de la Comunitat Valenciana, en la qual trobem una xarxa davisiària i laberíntica; és una cova de gran valor mediambiental i paisatgístic.
Les rutes de l’aigua.
El Real de Gandia compta amb una ruta turística interessant «És fils de l’aigua», en la qual es recorre el terme del Real a través dels fils de la xarxa, el gran sistema de reg que és la séquia del riu Vernissa, amb una antiguitat de més de mil anys. L’itinerari comença al parc de la plaça de la Llibertat i recorre punts d’interès, com el Sifó i el Molí de Dalt, un dels dos molins que es conserven i daten del segle xviii; també visita els partits d’aigua de la séquia Mare, la casella, que era la casa on vivia l’encarregat d’arreglar l’antiga carretera, la partida de Benissacareig, i, finalment, la Casa de Cultura.
Festes:
El Real de Gandia celebra les festes patronals l’últim cap de setmana de juliol i el primer cap de setmana d’agost; el punt de partida de les festes és la festa de les Quintaes, i entre un cap de setmana festiu i un altre celebrem la nostra setmana cultural. Des del 2018 se celebra durant el mes d’octubre un Porrat, amb mercat de productes tradicionals, actuacions i atraccions firals.