Rafelcofer
Municipi dedicat al cultiu dels cítrics, la seua principal edificació és l’església parroquial de Sant Antoni i Sant Dídac.
Gastronomia:
Segons l’època de l’any i les festivitats, es cuinen diferents plats típics, dels quals cal destacar els següents: al gener, per Sant Antoni, el berenar amb el pa beneït. Per Quaresma, és típic menjar la paella amb abadejo, o també amb ceba, amb espinacs o amb alls tendres; l’arròs sec, en cassola de fang, amb abadejo i trossets de creïlla i, finalment, les mandonguilles d’abadejo i la minestra de faves. Per Pasqua, la mona i la coca reganyada. Per als xiquets, la mona xicoteta amb llonganissa seca i ou dur. Al maig, el Dia de la Creu, és tradició fer bescuits. A l’estiu, l’arròs al forn amb tonyina negra. Per Nadal en totes les cases hi ha pastissets de moniato amb ametla, coques cristines i rossegons. Durant tot l’any, altres menjars típics són l’arròs al forn, l’arròs amb crosta i el bonítol al forn. També són típics i molt apreciats els dolços casolans com la corona de Glòria, els rotllos d’aiguardent o d’ou, les mantegades, la coca de sucre i la moca.
Festes:
A Rafelcofer, al llarg de l’any se celebren diverses festivitats, com la de Sant Vicent, Sant Dídac, la Setmana Cultural i les festes patronals. Durant la festivitat de Sant Vicent Ferrer (al mes d’abril), el carrer del mateix nom es guarneix i acull activitats diverses. Els teatres, les actuacions del grup de dansa de Rafelcofer, les mascletades i els sopars populars són algunes de les activitats que s’hi ofereixen. Sant Dídac se celebra el tercer cap de setmana d’agost amb sopars, revetles i danses populars, i també amb la tradicional marxa ciclista popular pel terme. La primera setmana de juliol té lloc la Setmana Cultural, que precedeix les festes patronals. Durant aquesta setmana es fan activitats per a tots els públics: tallers de manualitats per als més menuts; xarrades i conferències per als majors, i activitats adaptades als diferents grups socials, com ara teatre, cine, sarsuela, actuacions musicals i partida de pilota a raspall. Cal destacar la festa del fanalet, el dimarts, on tradicionalment els xiquets fan els seus fanalets amb un meló d’Alger i després participen en una cercavila pel poble. Quant a les activitats esportives, a Rafelcofer es fan xicotetes competicions com les de natació, futbol i diversos jocs al poliesportiu. Les festes patronals se celebren la segona setmana de juliol, de dimarts a dissabte. Les activitats que podem trobar van des dels sopars populars a la plaça amb revetla, diverses processons religioses dedicades a la Mare de Déu del Carme, la Divina Aurora, Sant Antoni i Sant Dídac, o la del Crist de l’Empar. D’entre les activitats que es porten a terme, cal destacar la desfilada de Moros i Cristians, que se celebra el dijous i és de gran interés.