Els Serrans
La comarca de la Regió muntanyenca del Túria , també coneguda com Els Serrans, és una de les comarques més abruptes de la Comunitat Valenciana, travessada pel riu Túria, que discorre en diversos trams encaixonat per goles o congostos estretíssims que resulten d’altíssim valor paisatgístic. El cor geogràfic de la comarca és l’Embassament de Benagéber.
En aquesta comarca es troben algunes de les muntanyes més elevades de la província de València, en els contraforts de la Serra Javalambre. Es conserven algunes de les més importants masses forestals de la Comunitat Valenciana (sobretot en nom dels Olmos, Titaguas, Tuéjar, Benagéber i Chelva, zona que s’ha popularitzat amb el nom de “Alt Túria”). Ens trobem amb una comarca molt extensa (1.392 km²), sent la segona més gran de la Comunitat Valenciana (després de la de Requena-Utiel).
Resulta lògic pensar, doncs, en la facilitat existent per a practicar esports vinculats amb la naturalesa: senderisme, muntanyisme, escalada, piragüisme, cicloturisme, turisme eqüestre, etc. El patrimoni historicoartístic és important en aquesta comarca. Dos balnearis (Chulilla i Verche) es localitzen en la Regió muntanyenca del Túria, que compta a més amb importants al·licients gastronòmics, i en ella es produeixen vins de qualitat, com els elaborats en l’Alt Túria, Villar del Arzobispo o Pedralba.
La densitat demogràfica és una de les més baixes de la Comunitat Valenciana, per contra, la densitat de bells paratges és una de les més altes del territori autonòmic.
Més informació:
ALTO TURIA
LA SERRANÍA
GASTRONOMÍA
La comarca dels Serrans, posseïx una gastronomia comuna a les zones de l’interior, robusta i poderosa, com correspon a un clima i terreny durs. L’olla és un dels plats presents en la majoria de municipis de la comarca, variant els ingredients en funció de l’estació de l’any i dels productes locals que s’empren en la seua elaboració: “olla xurra”, “olla de poble”, “olla de penques”. Les farinetes, les molles, el gaspatxo serrà i els plats derivats de la matança del porc, junt amb els embotits casolans, completen la gastronomia típica de l’interior, que regada amb els excel·lents vins blancs de l’Alt Túria i els vins del Villar i Pedralba adquirix un sabor diferent en tots i cada un d’estos suculents plats. L’artesania de la comarca està conjugada per l’acció de la Naturalesa i l’home, la producció d’oli d’alta graduació és molt apreciat pels grans amants de la cuina, tenint en la comarca diverses cooperatives per a la seua elaboració, i encara perviuen en alguns municipis de la comarca xicotets artesans que fabriquen artesanalment graneres de margalló (Sot de Chera), cànters i botiges (el Villar). L’almanac festiu en la comarca s’obri amb la celebració de Sant Antoni Abad (17 de gener) en gran part de la comarca. Un parèntesi en les festes religioses ho ocupa el Carnestoltes, cada vegada més arrelat en la comarca, principalment al Villar, on se celebra d’una manera molt peculiar, i a Chulilla. El Cant dels Majos (Chelva, 30 d’abril), les romerías d’Aras dels Olmos (25 d’abril), Alcublas, Andilla i Pedralba, i les festes patronals d’Alpont (Maig), donaran pas a les festes d’estiu, amb les celebracions a la Mare de Déu d’Agost com principal festivitat (entre les que destaca la de Tuéjar, amb la “Entrada del Moro”, cada cinc anys); completant així la infinitat de festes i celebracions que se celebren al llarg de tot l’any.
FIESTAS
L’almanac festiu a la comarca s’obri amb la celebració de Sant Antoni Abad (17 de gener) en gran part de la comarca. Un parèntesi en les festes religioses l’ocupa el Carnestoltes, cada vegada més arrelat a la comarca, principalment a Villar, on se celebra d’una manera molt peculiar, i a Chulilla. El Cant de Guapos (Chelva, 30 d’abril), les romeries d’Aras de los Olmos (25 d’abril), Alcublas, Andilla i Pedralba, i les festes patronals d’Alpuente (Maig), donaran a les festes d’estiu, amb les celebracions a la Mare de Déu d’Agost com a principal festivitat (entre les quals destaca la de Tuéjar, amb la “Entrada del Moro”, cada cinc anys); completant així la infinitat de festes i celebracions que se celebren al llarg de tot l’any.