La Safor
La comarca de la Safor es mostra al visitant a través d’un atractiu territori dividit entre el paisatge de la costa i l’interior muntanyenc. Les altes serres de Mustalla, Safor, Agulles i Grossa formen un tancat natural de rica vegetació, mentre que el litoral acull en la seua plana horts, platges amples i acollidores i una concentració urbana d’alta densitat. La proximitat i les múltiples relacions entre si de les poblacions que integren la comarca fan que la Safor es puga considerar com un conjunt urbà, com una ciutat dispersa, envoltada de zones verdes, dedicades majoritàriament al cultiu de la taronja. Cims situats a poca distància del mar, camps de tarongers que s’amaguen entre els vessants de les muntanyes, amples horitzons que es fonen amb la línia de la platja, constituixen alguns elements del paisatge de la Safor, inesgotable en qualsevol època de l’any.
Gastronomia
El Mediterrani i l’horta oferixen els ingredients naturals per a l’elaboració d’una cuina excel·lent. A Gandia podrà degustar la seua famosíssima fideuà,prepara-da amb fideus cuinats amb brou de cigales, gambes i rap, tot això preparat en una paella. És igualment recomanable en el litoral de la Safor degustar el peix i el marisc frescs, les anguiles i la gamba amb bleda en els pobles de la marjal; o els embotits, els arrossos de tot tipus i els figatells i les coques de dacsa en l’interior. Així mateix, cal destacar la riquesa i la gran varietat que l’elaboració de dolços presenta en tota la comarca, reminiscència del cultiu de la canya de sucre.
Festes
Des del Porrat de Sant Antoni fins al Ball de la Bandera a Beniarjó (abril), passant per les festes en honor a la Mare de Déu dels Desemparats (maig) al Real de Gandia, o les fogueres de Sant Joan en tota la comarca (juny), la Safor celebra una gran quantitat de festes. Destaca l’anomenada Ruta dels Porrats, que durant tot l’any es fa en diferents punts de la comarca. Els porrats són romeries que tradicionalment celebren els habitants de la Safor per a venerar algun sant i que es convertien en festes comarcals amb mercats de fruits secs, joguets, etcètera. Actualment s’estan recuperant estes festes que tenen una oferta ludicocultural paral·lela molt interessant. Els porrats que actualment se celebren són: a l’hivern, Sant Antoni (gener) a Oliva i Benirredrà, Sant Blai a Potries i Sant Macià a Ròtova (febrer); i a l’estiu, Sant Llorenç i el Crist de la Sang a Tavernes de la Valldigna, Santa Anna a Simat de la Valldigna i Sants de la Pedra a l’Alqueria de la Comtessa. Destaquen igualment les festes de moros i cristians d’Oliva (tercer cap de setmana de juliol) i les festes patronals a la Mare de Déu del Rebollet (8 de setembre) i, és clar, la fira i festes de Gandia, en honor a Sant Francesc de Borja (final de setembre i començament d’octubre). Gandia, Oliva, Tavernes de la Valldigna, l’Alqueria de la Comtessa i Xeraco s’omplin de sorprenents monuments fallers amb motiu de la festivitat de Sant Josep, unes festes de falles que, en el cas de Gandia, han sigut declarades d’Interés Turístic Nacional. Finalment, cal destacar la intensitat amb què es viuen les celebracions de la Setmana Santa, amb emotius actes religiosos i impressionants processons.