Select Page

Descobrint la Valldigna: Terra d’història i espais únics

Sep 28, 2019 | Blog, Destacados, Platges, racons i llocs | 0 comments

Qui visita la Valldigna, subcomarca i vall a la qual pertanyen les poblacions de Simat, Benifairó, Tavernes i Barx dins de la comarca de la Safor a València, potser no es puga arribar a imaginar la gran història que s’amaga en cada racó dels seus límits geogràfics.

Enclavades dins de la vall que rep el mateix nom —excepte Barx, que se situa en un pla elevat—, nom que anteriorment era el de «Vall d’Alfàndec o Marinyen», la història d’aquestes localitats es remunta a temps anteriors a la conquesta de Jaume I, com per exemple Tavernes de la Valldigna, la història de la qual es coneix que es remunta als orígens de l’home gràcies al jaciment arqueològic de la Cova del Bolomor, on es van trobar les que fins ara es coneixen com les restes arqueològiques més antigues de la Comunitat Valenciana relacionades amb l’ésser humà, en concret amb els nostres avantpassats els neandertals.

I és que aquest lloc, la Cova del Bolomor, és un perfecte museu a l’aire lliure per a conéixer els orígens i les característiques de la població del Paleolític europea. Per a tots aquells que ho desitgen, tots els mesos s’organitzen visites guiades al jaciment, a més de poder participar en una demostració d’indústria lítica, caça i foc.

En el mateix terme de Tavernes de la Valldigna, podem trobar diferents propostes  que van des d’una caminada senderista, per a arribar a l’Alt de les Creus o visitar l’ermita de Sant Llorenç, per exemple, fins a un dia de platja envoltat de cordons dunars.

Per als qui es pregunten per l’origen del nom de Valldigna, explica la llegenda que, segons la tradició, el rei Jaume II d’Aragó, després de la guerra contra els musulmans per terres d’Alacant i Múrcia, en passar per la vall, llavors anomenada Alfàndec, impressionat per la seua fertilitat i bellesa, va dir, dirigint-se al seu capellà el frare Bononat de Vila-Seca i abat del monestir cistercenc de Santes Creus: «Vall digna per a un monestir de la vostra religió». I l’abat va contestar: «¡Vall digna!». Arran d’aquell succés, el rei va concedir les terres a l’abat de Santes Creus per a una nova fundació cistercenca a la vall, el nom de la qual seria el de Valldigna, creant així el Reial Monestir de Santa Maria de la Valldigna, fundat pel rei Jaume II d’Aragó mateix el 15 de març de 1298.

Foto: El Gatho

La visita a aquest monestir, situat en la població de Simat de la Valldigna, us farà viatjar al passat de l’antic Regne de València. Caminant entre les seues restes, que alberguen el silenci d’aquelles pedres sense culte avui dia, trobareu la pau en cadascun dels seus racons, destacant l’església, que manté bastant bé el seu interior, a més de la seua espectacularitat.

L’entrada a aquest temple és gratuïta, i el seu horari és:

• De juny a setembre – de 09:00 h a 14:00 h i de 17:00 h a 20:00 h.
• D’octubre a maig – de 9:00 h a 15:00 h i de 16:00 h a 18:00 h.

Molt prop d’aquest temple, en la mateixa població de Simat, es troba una de les dues úniques mesquites medievals de la Comunitat Valenciana.

Coneguda com a mesquita de la Xara o ermita de Santa Anna, aquest espai va ser construït a l’entorn del segle xv per a donar lloc d’oració als musulmans que vivien a la vall després dels assentaments cristians de la Valldigna. La seua ubicació, propera al monestir, a menys de 500 metres en plena horta, fa d’aquest un lloc d’obligada visita.

L’antiga mesquita va ser convertida en temple cristià poc després del 1525, moment en el qual es va aprovar un decret que obligava a la conversió dels moriscs al cristianisme. Va ser llavors quan els habitants de la Xara van abandonar l’alqueria convertint-se, poc després, la mesquita en ermita de Santa Anna després de ser beneïda sota l’advocació d’aquesta santa. Encara, per sort, s’hi poden veure restes d’aquella mesquita, malgrat les posteriors modificacions durant segles, sent la mihrab la més visible.

L’ermita de Santa Ana pot visitar-se, per tan sol 1 € per persona, cridant al telèfon de la Tourist Info de Simat de la Valldigna, 96 281 09 20, de dimarts a diumenge en horari de 10 a 14 h.

Per descomptat, no podeu oblidar-vos de recórrer els espais verds de Simat, amb especial atenció a la ruta de l’aigua, un preciós recorregut històric i paisatgístic ple de fonts i construccions humanes per a l’aprofitament de l’aigua per als cultius i el consum humà.

Just al costat de Simat es troba Benifairó, població que amaga diversos encants relacionats amb el seu patrimoni eclesiàstic, com són les seues dues xicotetes ermites, la de Sant Miquel i la de Sant Roc, o l’església parroquial de Sant Joan Evangelista. D’obligada visita també és el castell d’Alcalà o d’Alfàndec de la vall de Marinyen, més conegut com castell de la Reina Mora, la llegenda de la qual diu que quan les tropes cristianes encapçalades per Jaume II El Just van arribar a aquest castell, la reina que hi habitava es va precipitar per la finestra suïcidant-se abans de ser capturada i ajusticiada. Per a arribar a aquest castell, en ruïnes però que val la pena visitar, recorrereu una bella ruta senderista tal com ens mostra el bloguer «El Gatho».

Finalment, no us podeu oblidar de visitar Barx, els atractius paisatgístics i patrimonials de la qual la converteixen en una de les joies de la Valldigna. Barx està plena de possibilitats senderistes, com també espeleològiques, atés que en el terme de la població es troba un dels jaciments arqueològics més importants: la Cova de les Malladetes .

La cava o nevera, construïda a mitjan segle xviii, diversos riu-raus que es troben en la zona o les «Cases de la Drova», són alguns dels llocs per a visitar a Barx .

Per descomptat, després de tanta caminada, no us oblideu de provar la gastronomia de la zona, aquella que farà de la vostra visita un complement perfecte. La coca de Mestall o arrossos i cassoles com l’arròs al forn amb cigrons, panses i mandonguilles d´abadejo faran les delícies del vostre paladar.

La Valldigna és terra per a gaudir i sentir, «¡¡¡Vall digna!!!», com va dir allà al segle xiii el frare Bononat de Vila-Seca a Jaume II.

Tourist Info Tavernes de la Valldigna: 962 88 55 26

Tourist Info Simat de la Valldigna: 962 81 09 20