Select Page

CARCAIXENT, BRESSOL DE LA TARONJA

Sep 22, 2015 | Blog, Cultura, festes i oci | 0 comments

Emplaçat a la comarca de la Ribera Alta, Carcaixent és un dels municipis més importants i atractius de la comarca, situat a tan sols 40 km. de la ciutat de València i a 15 km del mar Mediterrani.

La ciutat de Carcaixent és el nucli urbà més important del municipio. També perviuen al terme altres dues poblacions d’origen antic: Cogullada i la Barraca d’Aigües Vives (sorgida a la vora de l’antic Monestir d’Aigües Vives), a més de diverses urbanitzacions residencials.

Regada pel riu Xúquer i els seus afluents, i per la Séquia Reial de Carcaixent, amb 350 anys d’antiguitat, Carcaixent compta amb un ric patrimoni, tant natural com monumental. Així destaquen diversos edificis declarats monument historicoartístic i altres conjunts en tràmit de considerar-se bé d’interés cultural.

La seua geografia permet al visitant gaudir de varietat de paissatges: un entorn riberenc idíl.lic on la natura ha estat transformada en productius horts de cítrics, i unes zones muntanyoses més elevades que permeten practicar activitats a l’aire lliure, com senderisme, cicloturisme,… Cal destacar el Paratge Natural Municipal (Hort de Soriano – Font de la Parra) que forma part de la xarxa PANAMU, i la seua àrea d’autocaravanes, molt coneguda pels turistes estrangers. El paratge és un antic hort de tarongers on hui en dia es conserva la casa noble i algunes de les instal•lacions de l’època com la piscina o el mirador. Hi ha zones de jocs per a xiquets, zona de torradors per a poder cuinar, i una gran extensió de terreny on poder fer rutes de senderisme o cicloturisme. Un lloc ideal per a passar el dia en família. Al paratge existeix també una àrea per a autocaravanes reconeguda internacionalment a les revistes especialitzades en la matèria.
A la Plaça Major es troben els edificis més representatius de la ciutat: l’Església Parroquial de la Mare de Déu de l’Assumpció. Tot i que el temple primitiu gòtic data del S.XV, a partir de l’any 1625 es va fer una gran remodelación, adquirint la forma actual i alçant el campanar. Destaca la cúpula amb la coberta simiesfèrica, revestida de ceràmica multicolor. A l’interior destaca el retaule de fusta policromada i algunes pintures de Segrelles.

L’ajuntament és altre monument destacat, inaugurat en 1847, d’estil neoclàssic, destaca especialment la seua façana.

El Palau de Montortal, construit a finals del S.XVIII es va remodelar al S.XIX configurant-li l’aspecte actual. Popularment es coneix com el “Palau de la Marqueseta”, l’heroína local, coneguda per la seua intervención durant la Guerra de Independència davant les tropes franceses. L’element més destacat del Palau és la cuina, cuina neoclásica valenciana de principis del S.XIX, amb decoración en panells ceràmics.

Però si hi ha algo que ha donat renom de manera especial a la ciutat de Carcaixent és la taronja. El taronger es va implantar l’any 1781, i les taronges van arribar a ser l’eix de l’economia local. El cultiu de la taronja ha marcat el runb de la història i l’economia de Carcaixent des del S.XVIII. D’esta època d’esplendor, va sorgir una arquitectura modernista molt peculiar, sobre la que es realitza la “Ruta de la Taronja”, que inclou la visita al Magatzem de Ribera (conegut com la “Catedral de la Taronja” – un edifici modernista construït com a magatzem per a la manipulación de la taronja – la Reial Séquia, el Mercat, el Parc Navarro Daràs i també les nombroses cases modernistas particulars, així como els horts monumentals (en alguns d’ells es realitzen visites guiades que permeten disfrutar d’un dia entre tarongers).

Pots conéixer millor Carcaixent, recorrent alguna des les rutes que des de l’Oficina d’informació turística s’han configurat: Ruta de la Morera al Taronger, Ruta de la Taronja. A més a més, el Camí de Llevant (Camino de Santiago) discurreix també per Carcaixent, durant 5 km.

carcaixent11
CARCAIXENT, CUNA DE LA NARANJA
Emplazado en la comarca de la Ribera Alta, Carcaixent es uno de los municipios más importantes y atractivos de la comarca, situado a tan sólo 40 km. de la ciudad de Valencia y a 15 km del mar Mediterráneo.

La ciudad de Carcaixent es el casco urbano más importante del municipio. También perviven al término otras dos poblaciones de origen antiguo: Cogullada y la Barraca de Aguas de Vivas (surgida al lado del antiguo Monasterio de Aguas de Vivas), además de varias urbanizaciones residenciales.

Regada por el río Júcar y sus afluentes, y por la Séquia Real de Carcaixent, con 350 años de antigüedad, Carcaixent cuenta con un rico patrimonio, tanto natural como monumental. Así destacan varios edificios declarados monumento historico-artístico y otros conjuntos en trámite de considerarse bien de interés cultural.

Su geografía permite al visitante disfrutar de variedad de paisajes: un entorno ribereño idílico donde la natura ha sido transformada en productivos huertos de cítricos, y unas zonas montañosas más elevadas que permiten practicar actividades al aire libre, como senderismo, cicloturismo,… Cabe destacar el Paraje Natural Municiapal (Hort de Soriano – Font de la Parra) que forma parte de la red PANAMU, y su área de autocaravanas, muy conocida por los turistas extranjeros. El paraje es un antiguo huerto de naranjos donde hoy en día se conserva la casa noble y algunas de las instalaciones de la época como la piscina o el mirador. Hay zonas de juegos para niños, zona de asadores para poder cocinar, y una gran extensión de terreno donde poder hacer rutas de senderismo o cicloturismo. Un sitio ideal para pasar el día en familia. En el paraje existe también un área para autocaravanas reconocida internacionalmente en las revistas especializadas en la materia.

En la Plaza Mayor se encuentran los edificios más representativos de la ciudad. La Iglesia Parroquial de la Virgen María de la Asunción. A pesar de que el templo primitivo gótico data del S.XV, a partir del año 1625 se hizo una gran remodelación, adquiriendo la forma actual y levantando el campanario. Destaca la cúpula con la cubierta simiesférica, revestida de cerámica multicolor. En el interior destaca el retablo de madera policromada y algunas pinturas de Segrelles.

El ayuntamiento es otro monumento destacado, inaugurado en 1847, de estilo neoclásico, destaca especialmente su fachada.

El Palacio de Montortal, construit a finales del S.XVIII se remodeló al S.XIX configurándole el aspecto actual. Popularmente se conoce como el “Palacio de la Marqueseta”, la heroína local, conocida por su intervención durante la Guerra de Independencia ante las tropas francesas. El elemento más destacado del Palacio es la cocina, cocina neoclásica valenciana de principios del S.XIX, con decoración en paneles cerámicos.

Pero si hay algo que ha dado renombre de manera especial a la ciudad de Carcaixent es la naranja. El naranjo se implantó en 1781, y las naranjas llegaron a ser el eje de la economía local. El cultivo de la naranja ha marcado el rumbo de la historia y la economía de Carcaixent desde el S.XVIII. De esta época de esplendor, surgió una arquitectura modernista muy peculiar, sobre la que se realiza la “Ruta de la Naranja”, que incluye la visita al Almacén de Ribera (conocido como la “Catedral de la Naranja” – un edificio modernista construido como almacén para la manipulación de la naranja – , la Real Séquia, el Mercado, el Parque Navarro Daràs y también las numerosas casas modernistas particulares, así como los huertos monumentales (en algunos de ellos se realizan visitas guiadas que permiten disfrutar de un día entre naranjos).

Puedes conocer mejor Carcaixent, recorriendo alguna de las rutas que desde la Oficina de información turística se han configurado: Ruta de la Morera al Naranjo, Ruta de la Naranja. Además, el Camino de Levante (Camino de Santiago) discurre también por Carcaixent, durante 5 km.

Més informació / Más información:

Oficina d’Informació Turística de Carcaixent
Tel. 962457667 / 66
turisme@ayto-carcaixent.es
www.turismecarcaixent.es
www.carcaixent.es

 

carcaixent22