Select Page

Ademús amb els cinc sentits

Mar 26, 2021 | Blog, Destacados, Rutes i escapades d'interior | 0 comments

Ademús és la capital de comarca de l’enclavament geogràfic singular del Racó d’Ademús, un entorn marcat per la bellesa singular dels seus paisatges, per la tranquil·litat dels seus carrers i la singularitat del seu patrimoni arquitectònic.

L’Ajuntament d’Ademús us convida a gaudir d’una àmplia oferta d’experiències que desperten els sentits.

La programació de #AdemuzConLos5Sentidos ofereix una oferta variada de visites guiades en les quals, a través dels sentits, la guia mostra al visitant les singularitats d’Ademús, el seu entorn i els seus llogarets.

L’experiència es complementa amb una degustació de productes locals i un obsequi, a més de l’obtenció d’un val descompte per a canviar en els comerços locals. La tarifa és de 3 € per persona, a partir de 10 anys. (Consulteu descomptes de grups).

És imprescindible reserva prèvia a través d’Inma, la guia local. Tel.: 666 715 445 – ademuzguia@gmail.com

Descripció de les experiències:

Descobreix Ademús – Fosqueja Ademús

L’origen àrab d’Ademús es fa evident quan ens endinsem pels estrets i tortuosos carrerons, que amaguen xicotetes joies de l’arquitectura civil preindustrial, com el Cubo de José el Maroto.

L’estretor de la seua guia de carrers marca l’arquitectura. Les construccions presenten diverses altures, les cases s’eleven a la recerca de la llum del sol, i, per a guanyar metres, és molt característic que les llars d’Ademús tinguen un voladís. No obstant això, entre les seues travessies estretes s’obrin espais com la plaça de l’Església o la de l’Ajuntament.

Hi destaca l’entorn hidràulic del Molí de la Vila, seu de la Tourist Info, a la ribera del Boïlgues, on trobem elements singulars com el Safareig i la Font Vella, que formen part d’una xarxa hídrica significativa, eficaç i molt ben conservada.

Boïlgues en estat pur

Pel llit del riu Boïlgues es desplega una flora i fauna increïble, declarada microreserva de flora, desperta els sentits a tots els qui la visiten. Sense necessitat de tocar les fresques i cristal·lines aigües, quan l’excursionista s’endinsa en el camí pot notar el seu ambient fresc i humit, al qual se sumen el so d’un corrent fluvial fi i incessant, el cantar dels ocells, els esquirols grimpant pels arbres, l’olor a herba i el florir dels lliris.

Nascut a Vallanca, el Boïlgues mor a Ademús, on les seues aigües s’uneixen a les del Túria.

Si voleu viure una experiència #ConLos5Sentidos, el riu Boïlgues és una parada obligatòria.

Vestigis de Sesga

Sesga ens ofereix vestigis singulars de la manera de viure del passat, que ens permeten comprendre i reconèixer-nos, de les activitats fonamentals per a la supervivència, algunes d’elles artesanals, que es van desenvolupar en harmonia amb l’entorn. El llogaret de Sesga ens ofereix l’oportunitat de viatjar al passat.

L’escola, situada en la planta superior, té un estat de conservació excepcional i ha romàs intacta des que va tancar les seues portes un dia de 1964. Hi trobem els pupitres, les mapes i les fotografies de l’època.

Al costat d’aquesta trobem la barberia del cirurgià-barber, que al seu torn feia d’ajuntament i de calabós. En la planta baixa el forn comunal es presenta a punt d’encendre’s per a la pròxima fornada des d’agost de 2003, data en la qual es va utilitzar per última vegada.

I de la calor del forn, a la frescor del conjunt hidràulic, compost per una font, un abeurador, un safareig i un batà. Altres construccions preindustrials com la teixiria o els forns d’algeps mereixen visita a Sesga.

Aquest conjunt d’estructures,  juntament amb el Cubo de José el Maroto d’Ademús, van ser guardonades en 2011 amb el primer premi Europa Nostra, guardó europeu que vetla per la protecció del Patrimoni Cultural Europeu.

La Celadilla, del Túria als ibers

Partint de la Vega, immersos en un paisatge vigorós i fèrtil regat pel Túria, on l’aigua és la protagonista en una terra que sap a poma esperiega, ens endinsem envoltats d’infinitat d’ocells aquàtics, d’horta o d’alta muntanya, per la Muela fins a la Celadilla.

Els ibers van trobar a la Celadilla un enclavament on instal·lar-se i dominar tota l’horta del Túria entre els segles V i IV a. de C. Aquest poble preromà  es distribuïa per la zona est de la Península Ibèrica.

La Celadilla, a diferència d’altres poblats ibers, presenta troballes excepcionals que ho posicionen com a únic: restes dels seus aliments, estris o els mateixos ibers calcinats, enmig del que va poder ser una gran batalla, donen singularitat a l’assentament i es pot  considerar la Pompeia dels ibers, perquè un incendi va arrasar el poblat i el va deixar totalment carbonitzat.

El fet que no haja sigut abandonat ni ocupat li dóna un valor incalculable a l’assentament, ja que ens permet conèixer l’estil de vida ibera a través d’aquestes troballes.

Tan sols onze anys d’intervencions arqueològiques han permés la posada en valor d’un torrassa, de part de la muralla i d’algunes llars.

Contacteu amb:

Inma, guia local. Tel.: 666 715 445 – ademuzguia@gmail.com

Blanca, informadora. Tel.: 673 505 131 – touristinfo_ademuz@gva.es