Les Calderes de Sant Honorat
«A la taula i al llit, al primer crit!!»
No n’hi ha res millor per a combatre el fred que un bon abassegament de calories. A Vinalesa, aprofitant la festa del sant protector contra les riuades del barranc del Carraixet, el dia 16 al migdia s’elaboren les famoses calderes: morro de porc, botifarres, penques, naps, fesols, creïlles i bona carn de corder fan un caldo espés, ideal per a afegir-li arròs, que s’ha de coure al màxim en grans calderes de ferro, sobre un foc fet amb branques de taronger. Aquest menjar comunitari prové d’una antiga tradició que consistia a entregar, per caritat, un bon plat d’arròs a la gent pobra el dia del sant patró. Els menjars públics, tan populars a les comarques valencianes, troben a Vinalesa un referent que s’estendrà al llarg de l’any a pràcticament la totalitat de celebracions festives. Són assenyalades les calderes de Massamagrell, Foios i Gilet (festes de Sant Antoni Abat, 17 de gener) i del Puig (festa de Sant Pere Nolasc, últim diumenge de gener), els perols d’Almàssera (festes del Crist de la Fe, final d’agost), el festival de paelles de Sueca (festes de la Mare de Déu de Sales, sobre la segona setmana de setembre) i el concurs d’allipebre de Catarroja (festa de Sant Miquel, 29 de setembre).
Vinalesa, Massamagrell, Foios, El Puig de santa Maria
16 de gener