Select Page

Navidad

«Pastorets i pastoretes, feu-me llenya que tinc fred, no me la feu d’argelagues, feu-me-la de romeret».

Del 24 de desembre al 6 de gener.

  • El Cant de la Sibil·la

24 de desembre

Abans de la Missa del Gall s’acostumava a representar a les nostres esglésies el Cant de la Sibil·la, un cant profètic bellíssim que tanca l’Advent amb l’anunci del final del món i la segona vinguda de Jesucrist en la nit del seu naixement («Al jorn del Judici, veura’s qui haurà fet servei», repeteix la tornada). Es representa tradicionalment a Mallorca i a l’Alguer (Sardenya), i des de dates més recents a l’ermita de Santa Anna de Gandia, a la basílica de Sant Jaume d’Algemesí i a l’església de Santa Maria d’Ontinyent, tots recuperats a partir d’un cantoral mallorquí del segle xv.

  • Els bojos de Jalance

28 de desembre

En algunes localitats, coincidint amb el dia dels Sants Innocents, s’acostuma a canviar per un dia l’ordre social establit amb una festa carnavalesca i burlanera (per ordre del senyor alcalde dels Innocents faig saber: que cap dona no pose l’olla ni la deixe de posar …, adverteix en el seu inici un Ban dels Bojos). A Jalance, els quintos del poble demanen a l’alcalde la seua vara de comandament; hui ningú no escapa a la llei dels Bojos. Amb porres fetes amb arrel de ginebre, gorres de paper de colors i cares pintades, obliguen a qui passe per davant d’ells al pagament d’una multa, que consisteix en diners o productes en espècie que seran entregats a l’Església per a poder «traure ànimes del purgatori».

A canvi, els «damnificats» són invitats a beure a la salut dels festers.

  • Cavalcades dels Reis Mags

5 de gener

Inspirades en les entrades de moros i cristians, les cavalcades de reis s’incorporen als festejos nadalencs dels pobles al segle xix.

Durant els últims anys han experimentat una gran expansió de la qual no escapa la totalitat del territori valencià. Els reis, com a mags que són, arriben a tots els pobles en poques hores, per mar, helicòpter, globus, tren o camell, per a obsequiar tots els xiquets amb els seus merescuts regals. Aquesta festa s’inicia en molts pobles uns dies abans, amb l’arribada dels patges i els carters reals, que arrepleguen les missives dels més menuts.



24 de desembre
6 de gener