Select Page

Chella

Municipi situat a la part central de la comarca. La superfície del terme és muntanyosa, amb un xicotet sector pla a la part central. Les altures principals són els vèrtexs geodèsics de tercer ordre de Soterraría (324 m), Monto (417 m) i Gallinero (657 m).

El riu Sallent travessa el terme en direcció sud-est. Drenen el terme els barrancs del Turco, Malet, Rafes, Obrer, Brollador, etc.

Gastronomia:

Gastronomia basada principalment en l’arròs: arròs al forn i arròs caldós; molt típica de la població és la casolica de penques, plat elaborat a base de creïlla i penca (tronc tendre de la planta de la carxofa).

També l’olla i els gaspatxos en formen part de la cultura culinària. Són molt típiques també les torticas, elaborades per a les festes de Sant Blai, amb cacauets i oli.
Els dolços són molt variats: bescuits, rotllets d’anís, pastissets de moniato, pastissets de rosetes, coca de llanda, ametlons, rosegons i per Tots Sants es fan hogasas.

Interés turístic:

Monuments
Església parroquial de la Mare de Déu de Gràcia, reconstruïda al segle XVIII; actualment la cúpula està sent investigada per experts, per la possibilitat que la seua restauració puga haver sigut dissenyada per Gaudí.
Ermita de Sant Nicolau.
Casa senyorial dels comtes de Bunyol.
Font de Los Chopos, font i safareig del Mirador del Salto
Safareig, a la zona del parc.
Antiga mesquita àrab.
Convent de les Monges.
Els Castillets, restes d’origen àrab.
Paratges naturals
El Mirador, des d’on pot observar-se una de les vistes panoràmiques més impressionants de la comarca.
El Salto: si dediqueu un poc de temps a recórrer la zona, trobareu les ruïnes d’una central elèctrica i un dels més bells paisatges de la zona, batejada amb el nom d’El Paraíso, per l’exuberant vegetació que hi ha i la bellesa del lloc, on també podreu trobar la cova de la Lluvia.
Barranco del Zarzalet. Hi ha una antiga cova de guardar ramat i una font.
La font d’El Abrullador, situada a cinc quilòmetres del poble; allí es troba el brollador que abasteix Xella d’aigua; seguint el llit que condueix al barranc d’El Abrullador, trobareu Los Molinicos i La Playa Salvaje, on podreu gaudir d’un bon bany.
La font Los Chopos està situada vora el poble i serveix d’entrada al magnífic parc La Fuente, que recentment s’ha construït al costat del riu Sallent; disposa d’una pista polivalent, d’un magnífic passeig amb bancs, de zona verda i d’una part dedicada a la realització de revetles, concerts i actes públics, tot això gaudint d’unes vistes magnífiques.

Clochicas i El Abogao són altres fonts que també trobareu en el recorregut pel terme. A la part nord del terme queden encara les restes del que un dia va ser un balneari d’aigües termals i medicinals.

Jaciments
Al barranc del Llop hi ha unes coves on es van trobar restes de sílex i de ceràmiques del mesolític fins a l’edat dels metalls. A la partida del Volantín, han sigut moltes les restes del paleolític, neolític i ibèriques que s’hi van trobar.
Coves del Turco, situades en una de les parets verticals que forma un barranc on s’han trobat restes de sílex.
A més, són nombroses les restes ceràmiques d’origen ibèric trobades en una gran part del terme.
El municipi de Xella conserva l’ancestral tradició del treball manual en l’elaboració de caliquenyos (purets recentment legalitzats), randes de boixets, i també diversos treballs de pedra ornamental (per a façanes, ximeneres, calçades, etc.).

Més informació: www.chella.es

Festes:

Les nostres festes se celebren el 3 i 4 de febrer, en honor del patró del poble, Sant Blai, i del Crist del Refugi. Aquests dies podrà submergir-se en cercaviles, revetles, mascletades, etc. Aquest poble és l’únic de la Canal de Navarrés que té falla. Són també importants les festes de Sant Nicolau (6 desembre), de la Mare de Déu de Gràcia (8 de setembre) i del Cor de Jesús (cap de setmana següent al Corpus). La primera setmana d’agost se celebra la setmana cultural, plena d’actes molt variats i populars com ara exposicions, concerts, tallers infantils, teatres, etc., i, com a culminació d’aquests actes, el cap de setmana celebren els moros i cristians amb la seua coneguda Entrada.