Select Page

Albalat de la Ribera

Municipi situat entre el marge esquerra del riu Xúquer i la carretera de València a Alacant. El territori és completament pla. Creua el terme el riu Xúquer, d’est a est, que constitueix la seua fita meridional. El clima és temperat. La propietat de la terra està molt repartida. Les terres van augmentar la producció al ser drenades mitjançant sénies, i estan totalment conreades; per al reg s’utilitza l’aigua de la Séquia Reial del Xúquer, a través de la séquia d’Albalat; per tot el terme s’escampen nombroses séquies i canals per als arrossars. Es cull arròs, taronges i altres fruites, verdures, hortalisses i llegums.

Gastronomia:

Com en la resta de municipis de la comarca de la Ribera Baixa, destaca la paella (en les seues diferents variants), l’arròs al forn, el suc d’anguiles, etc. Entre els seus dolços, cal destacar les coques de sagí i les escudellades, les mones de Pasqua i l’arnadí.

Interés turístic:

Destaca l’església de Sant Pere Apòstol (1701), de la qual fou mestre d’obres Gaspar Díez (de creu llatina i cúpula central); i l’ermita de Sant Roc. Destaca, igualment, la Casa de la Vila (1644), l’Escorxador Municipal (hui Biblioteca), el Mercat i el pont sobre el riu Xúquer (tots ells de començament del segle xx), que són una mostra de la incorporació del ferro a la construcció. A la Plaça de la Cort hi ha una font i escultures, disseny de l’artista Manuel Boix.

A Albalat de la Ribera abunden els paratges naturals: la Marjal (al Parc Natural de l’Albufera), amb nombrosos ullals, com el de la Mula i el Gros.

Festes:

Les Festes d’Agost, se celebren del 14 al 17, de caràcter lúdic i religiós. Durant la nit, se celebren revetles; el dia 16 (Sant Roc), se celebra la festa de les paelles, i el 17 d’agost, la processó del Crist, amb una representació de personatges bíblics. La setmana del 12 d’octubre, se celebren les Festes de Sant Roc, de caràcter marcadament popular i amb desfilades de moros i cristians.