El Camp de Morvedre
El Camp de Morvedre ocupa el sector septentrional de la província. El riu Palància n’és l’eix central, flanquejat per la serra Calderona, pulmó natural per als habitants del seu entorn. Allí s’eleven els carismàtics cims del Garbí o del Picaio, als peus del qual s’estén un autèntic bosc de tarongers que arriba pràcticament fins a les platges que jalonen el seu litoral.
Travessa la comarca en sentit est-oest el GR-10 , important sender de llarg recorregut, que unix el Mediterrani i l’Atlàntic; este sender partix del mont Picaio i conclou a la ciutat de Lisboa. Sense cap dubte, una comarca que ens oferix una àmplia gamma de possibilitats: platges d’arena fina solcades per bancs de muntanyars i aigües cristal·lines, paratges plens de pinars i de miradors naturals, monestirs al cor de la serra (Sant Esperit, Gilet), cims cèlebres com ara el Garbí, el Picaio, muntanyes llegendàries com la serra Calderona, pobles de muntanya, castells, brolladors d’aigua, etc. com també una magnífica oferta d’allotjaments i restaurants, que configuren una comarca turística per excel·lència: el Camp de Morvedre.
Gastronomía
La comarca del Camp de Morvedre, com la resta de les comarques valencianes, té una gastronomia basada en l’arròs i les seues distintes varietats d’elaboració; així, des de la tradicional paella valenciana, passant per l’arròs negre, l’olla de fesols i naps, l’empedrat, fins a altres plats com ara el cigrons estofats i l’olla de carn. Destaquen igualment en tota la comarca els dolços i la rebosteria elaborada en forns i pastisseries: orelletes amb mel i la coca de llanda. En definitiva, una variada oferta de plats molt diversos elaborats amb productes de la mar i del camp, que poden satisfer el paladar més exigent.
Festes
Ens trobem sens dubte en una comarca que disposa d’unnodrit calendari festiu en què tenen lloc les festes més variadesdeclarades festes d’interés Turístic Nacional. La Setmana Santa es viu amb molta intensitat en tota la comarca, i d’una manera especial a Sagunt, on la confraria dela Puríssima Sang l’ha organitzada des del segle xv. Entre les seues celebracions destaquen especialment la pujada de la imatge del Natzaré al Calvari (Via Crucis), el matí de Divendres Sant, la representació vivient de la Pasió, i la subhasta dels Passos i les Saies per a la processó del Sant Soterrar. A Sagunt, també són rellevants les festes de les Falles i les de Moros i Cristians, les festes patronals a juliol i agost, i el Festival de Teatre, Música i Dansa «Sagunt a Escena». La celebració de festes de bous: «bous al carrer» i «bou embolat», està molt arrelada en tota la comarca durant els mesos estivals, i hi destaquen les que se celebren a Canet d’En Berenguer, Estivella, Faura, Benifairó de les Valls, Gilet, etc. Destaca igualment per la seua singularitat la celebració de les festes en honor de l’Àngel Custodi i santa Anna, a Quartell, durant la segona quinzena de juliol. A l’inici de les festes, els joves del poble planten un gran pi en la plaça de l’església: «la plantà del pi». Estivella celebra a l’agost les seues festes en honor de sant Roc, de les quals destaca sobretot la «baixada de sant Roc», en què, de nit i companyada de la llum d’una multitud de torxes, la imatge del sant és abaixada al poble, la setmana abans de la festivitat, i el dia del sant és apujada de nou a la seua ermita en romeria. Torres Torres festeja amb celebracions la Mare de Déu de la Llet el dia 31 de desembre, una festa en què destaca l’espectacular ofrena floral a la Mare de Déu, que posarà punt i seguit a la infinitat de festes que se celebren de dalt a baix de la comarca durant tot l’any, especialment a l’estiu.