- El president, Vicent Mompó, i el diputat de Turisme, Pedro Cuesta, presenten en el certamen internacional de Madrid les línies d’actuació per a 2025, “adaptades a les necessitats dels municipis i les empreses”
- Entre l’oferta provincial destaca la reconstrucció d’espais turístics afectats per la dana, les noves subvencions per a pobles d’interior i els premis de la Diputació a la sostenibilitat turística i l’audiovisual
- València Turisme aprofitarà fons europeus per a crear un espai digital destinat a equilibrar els fluxos de visitants i mantindrà les ajudes ‘Impulsem Turisme’ i programes com ‘Fem Poble’ i ‘Birding per l’Interior’
La Diputació de València ha culminat la jornada inaugural de la Fira Internacional de Turisme de Madrid, que este dimecres celebra el dia de la província, amb l’acte institucional en el qual tradicionalment presenta les línies d’actuació per al nou exercici. Després de la matinal protagonitzada per la visita dels Reis a l’estand de la Comunitat Valenciana, el president de la Diputació, Vicent Mompó, i el diputat de Turisme, Pedro Cuesta, han explicat el per què d’un eslògan que ha calat en Fitur: ‘Et mereixes València’.
Mompó ha fet referència a la delicada situació per la qual travessa la província, especialment els municipis afectats per la dana de finals d’octubre. “Esta Diputació és la institució més pròxima als municipis i ho demostra des de qualsevol de les seues àrees i àmbits d’actuació. El turisme és un sector molt important per al nostre territori i també ací havíem de ser especialment sensibles amb els que més estan patint i adaptar els recursos dels quals disposem a les necessitats de les zones afectades, pensant en ajuntaments, mancomunitats i empreses del sector”.
La intenció de la Diputació i de la seua marca València Turisme és “treballar en una reconstrucció turística, en coordinació amb la Generalitat i aprofitant els fons que ens arriben d’Europa, per a reparar i condicionar com més prompte millor els espais naturals i els equipaments amb major afectació i posar-los a la disposició dels visitants”. Per a això, la corporació anuncia una inversió de més de dos milions d’euros, finançats amb fons Next Generation, per a la recuperació d’àrees de descans o recreatives i zones de bany de l’interior de la província, als quals se sumen altres 300.000 euros de fons propis per a recuperar itineraris i rutes turístiques o senderistes en els municipis afectats.
Hub Intel·ligent i Encontre de Municipis Turístics
En este tipus d’accions adquirix especial rellevància l’aigua, un element vertebrador que també és l’eix d’una de les grans novetats presentades per València Turisme, com és la creació d’un Hub Intel·ligent Territorial de Sostenibilitat Turística. El president Mompó ha explicat, davant alcaldes, alcaldesses, empreses del sector i mitjans de comunicació desplaçats fins a la capital, “el potencial d’este projecte que posa en valor l’oferta turística de la província associada a l’aigua, amb la tecnologia com a principal ferramenta per a processar tota la informació obtinguda de sensors, estadístiques i les nostres pròpies fonts per a utilitzar-la de manera eficient, redistribuint els fluxos i evitant la degradació dels recursos naturals”.
Vicent Mompó ha anunciat també la creació d’un club de Turisme Gastronòmic que busca cohesionar a les empreses d’allotjament i restauració amb el producte de cada destí, una iniciativa que comptarà amb la col·laboració, en matèria formativa, d’Asindown i el seu projecte ‘La Mare que va’ i la Federació d’Hostaleria de València.
Finalment, el president provincial, acompanyat per les vicepresidentes Natàlia Enguix i Reme Mazzolari i una nodrida representació de diputades i diputats, ha avançat la celebració del primer Encontre de Municipis Turístics de la província de València, una jornada dirigida a responsables i tècnics locals amb activitats sobre digitalització i sostenibilitat i solucions a problemàtiques comunes com poden ser les sinergies entre destins.
Humanitat i professionalitat
El diputat Pedro Cuesta ha repassat l’activitat de València Turisme en Fitur, amb 40 presentacions per a professionals; 21 demostracions gastronòmiques locals; 11 activitats folklòriques; tallers infantils i visites virtuals; l’actualització dels catàlegs d’Experiències Turístiques i de Fem Poble; i presència en espais temàtics de la fira de referència en el sector, cas de Fitur Screen, a través de Film València, Fitur LGTB+ i Fitur Sports, en este últim per primera vegada. Una variada oferta que, sumada a les subvencions ‘Impulsem Turisme’ que es mantenen en règim de concurrència competitiva, “mantenen la solidesa dels destins valencians, reforçada per la participació de la marca de la Diputació en fires i mercats nacionals i internacionals”.
Cuesta s’ha detingut en l’eslògan d’enguany, ‘Et mereixes València’, per a destacar “l’essència d’una estratègia turística que es basa en la humanitat i la professionalitat a l’hora d’apostar pel futur de les nostres poblacions, tant les de litoral com les d’interior”. El punt de partida de la humanitat, més necessari que mai en un territori arrasat en part per una dana, és “el motor que ens impulsa per a buscar noves fórmules i iniciatives que reactiven el turisme i l’activitat econòmica dels nostres municipis”, apunta Pedro Cuesta.
Nous reconeixements
El diputat ha introduït així les novetats en matèria de promoció i creació de productes turístics, entre les quals destaca la primera edició dels Reconeixements Diputació de València als municipis, ciutats i empreses que més aposten per la sostenibilitat turística, amb modalitats en destí de costa, destí d’interior i empresa turística. També s’atorgaran els Premis Film València de vídeos de promoció turística municipal i comarcal, en el marc de l’estratègia per a posicionar la província com a escenari de rodatges.
A més de les novetats, cas del Hub per a equilibrar fluxos, els reconeixements al turisme sostenible i la producció audiovisual i la presència en nous àmbits d’activitat turística, la marca de la Diputació continuarà impulsant ‘Fem Poble. Turisme contra la Despoblació’, amb noves subvencions per a estos consistoris d’interior; el desenvolupament de viatges perquè premsa i agents coneguen els destins valencians; i programes com ‘Birding per l’Interior’, d’observació d’aus, i ‘Fem Camí’, en col·laboració amb la Federació d’Esports de Muntanya i Escalada de la Comunitat Valenciana.