Select Page

La Diputació de València impulsarà el Camino del Cid amb noves experiències turístiques vinculades a la ruta

Nov 23, 2023 | Noticies | 0 comments

  • La corporació provincial assumix la presidència del Consorcio Camino del Cid, després de la celebració del Consell Rector, amb l’objectiu d’augmentar la popularitat de la ruta entre els valencians

La Diputació de València ha assumit la presidència del Consorcio Camino del Cid després de la celebració del Consell Rector, que ha tingut lloc este dijous en el Saló de Plens de la corporació provincial. A la reunió han assistit els representants provincials de les diputacions de Burgos, Soria, Guadalajara, Teruel, Castelló, València i Alacant.

Durant la trobada la Diputación de Teruel ha cedit la presidència de l’òrgan a la Diputació de València, que recull el testimoni amb el propòsit de “donar un impuls al Camino del Cid en general, però especialment a la nostra província, perquè creiem que val la pena aprofitar l’oportunitat que ens brinda el fet que esta ruta passe per València, la qual cosa es traduirà en més i millor turisme, però per a això és necessari que augmente la seua popularitat en un territori tan rellevant en la vida del Cid”, ha declarat la vicepresidenta segona de la Diputació de València, Reme Mazzolari.

El Consell Rector ha servit a més per a traçar les principals línies de treball de cara al 2024, any en què serà la Diputació de València l’encarregada d’impulsar les diferents activitats del Consorcio. Precisament serà un exercici que estarà marcat per l’execució i desenvolupament del projecte ‘Posada en Valor d’Experiències Innovadores vinculades al Camino del Cid’, que ha sigut beneficiari de la primera convocatòria de Ayudas del Plan Experiencias Turismo España. També es duran a terme nombroses activitats complementàries.

En este sentit, Reme Mazzolari ha avançat que “els dos grans objectius del projecte són crear en el territori xarxes empresarials col·laboratives i generar noves experiències turístiques relacionades amb el senderisme, el cicloturisme, el turisme històric i la gastronomia”. La vicepresidenta segona ha anunciat a més que, per a articular totes estes propostes, “es crearà un gran club de producte amb la finalitat d’impulsar noves experiències sostenibles associades al territori”.

Balanç de 2023

Per part seua, el president de la Diputación de Teruel, Joaquín Juste, ha fet un balanç de la seua presidència que ara finalitza. “Ha sigut un any determinant que ha permés situar-nos en el lloc en el qual estem. El Camino del Cid és sense cap dubte una de les grans rutes turístic culturals del nostre país”, ha destacat.

Joaquín Juste ha recordat algunes de les actuacions realitzades durant este últim any, com l’emissió en TVE, Bike Channel (Itàlia) i altres plataformes de la sèrie documental ‘El Camino del Cid: diario de una ciclista’, patrocinada pel Consorcio; els treballs conjunts amb el Club de Producto Rutas Culturales de España; les tasques anuals de senyalització i manteniments de camins amb més de 2.200 intervencions, i diverses accions en l’àrea de dinamització o els treballs preparatoris per a l’esmentat projecte finançat amb fons Next Generation que, en la seua opinió, “repercutirà molt positivament en tots els nostres territoris”.

Actuacions complementàries

Complementàriament al projecte, des del Consorcio s’impulsaran noves propostes que giraran entorn de tres grans àrees: infraestructures, dinamització i divulgació i promoció del recorregut.

Respecte a la primera, s’iniciarà una nova campanya de reforç i conservació de la senyalització senderista i BTT, que contempla la realització de més de 2.500 intervencions al llarg de tot el recorregut, i es fabricarà i dotarà als punts de segellament de nous materials relacionats amb l’itinerari.

Les activitats de dinamització inclouen premis com el Álvar Fáñez de Asociaciones o el Concurso de Vídeos, i exposicions com la itinerant del Camino del Cid, que ja ha viatjat per més seixanta localitats del recorregut. En 2024, a més, se celebrarà una nova edició de Día del Camino del Cid i es desenvoluparà una nova edició del Rally Mototurístico por el Camino del Cid.

La promoció centrarà una part important dels treballs del pròxim any, així com les actuacions impulsades amb l’Asociación Rutas Culturales de España, que se centraran principalment en accions promocionals internacionals a través de Turespaña.

Per a la realització d’estes actuacions el Consorcio Camino del Cid compta amb un pressupost de 465.494 euros, dels quals 288.000 provenen de les aportacions ordinàries de les diputacions provincials que integren l’entitat, i 177.494 euros dels Fons Next Generation EU per al desenvolupament del Projecte ‘Puesta en Valor de Experiencias Innovadoras vinculadas al Camino del Cid’.

Compromís i suport al Camino del Cid

Al Consejo Rector del Consorcio Camino del Cid han assistit la vicepresidenta segona de la Diputació de València, Reme Mazzolari, els presidents provincials de les diputacions de Soria i Teruel, Benito Serrano i Joaquín Juste, respectivament i els diputats de Burgos, Soria, Guadalajara, Castelló, València i Alacant: Raquel Contreras, Elia Giménez, Aránzazu Pérez, Andrés Martínez, Pedro Cuesta i Juan de Dios Navarro, al costat d’altres representants provincials i tècnics de les diputacions que integren la institució.

Tots els assistents han coincidit a ressaltar el compromís “unànime” entorn del Camino del Cid. En este sentit, el president de la Diputació de Soria, Benito Serrano, que va estar al capdavant de la institució durant els primers mesos de celebració dels 20 anys del Consorcio Camino del Cid, ha destacat que el suport a este projecte s’ha vingut demostrant durant les dos últimes dècades i es continuarà fent perquè “el Camino del Cid és una gran eina de dinamització i promoció dels nostres territoris i d’atracció de visitants als destins i poblacions que l’integren”.