- El pròxim 20 de setembre se celebra en la Plaça de l’Ajuntament de València el concurs internacional de paelles i nombroses iniciatives obertes a la ciutadania
- El diputat de Turisme, Pedro Cuesta, ha destacat durant la presentació de l’esdeveniment “la gran visibilitat i projecció pública internacional que proporciona al nostre territori la celebració del Dia Mundial de la Paella”
La VI edició del Dia Mundial de la Paella (World Paella Day) torna a la plaça de l’Ajuntament. El pròxim 20 de setembre, la plaça central de la ciutat acollirà també la IV edició de la World Paella Day Cup, que reunirà 12 professionals de la gastronomia vinguts des de diferents parts del món, que competiran per presentar “la millor paella del món”.
El diputat de Turisme de la Diputació de València, Pedro Cuesta, ha participat este dimecres en la presentació de tots dos esdeveniments, al costat de la regidora de Turisme, Paula Llobet, i la secretària general de Turisme, Ester Labaig. Sota el lema “Portem tot l’any assajant”, el World Paella Day planteja enguany una campanya promocional “sota un prisma sorneguer i teatralitzat”, tal com ha explicat la regidora. Els actes del Dia Mundial de la Paella tornen al centre de la ciutat després del seu pas per Mestalla i la Marina de València, respectivament, a causa per les restriccions i limitacions imposades per la pandèmia de covid.
Pedro Cuesta ha destacat “la gran visibilitat i projecció pública internacional que proporciona la celebració del Dia Mundial de la Paella a la paella, a la gastronomia valenciana, a València i a España en general en la resta del món”, així com la suma d’esforços entre les administracions col·laboradores que ho fan possible, en benefici de la gastronomia valenciana i de València com a destinació turística.
També ha posat l’accent en l’aposta de la Diputació de València per “irradiar” o portar el World Paella Day a tots els municipis i hostalers de la província, mitjançant la visita i el gaudi d’experiències turístiques per part dels participants en diferents enclavaments del nostre territori, així com amb la participació de restaurants i xefs de diferents municipis.
Finalment, Pedro Cuesta ha afegit que des de València Turisme i la Diputació de València es continuarà impulsant i recolzant aquelles iniciatives que, com esta, contribuïsquen a millorar la projecció de València i de la seua gastronomia en el mercat turístic, com també realitza amb el Concurs Internacional de Paella Valenciana de Sueca”, que la seua 62 edició se celebra diumenge que ve 11 de setembre.
La regidora de Turisme, Paula Llobet, ha destacat que l’edició 2023 de la World Paella Day torna de nou a la plaça de l’Ajuntament “amb la idea de donar visibilitat al nostre plat més internacional i potenciar el reconeixement a la gastronomia de la ciutat”. “És un dia especial, en el qual els valencians serem molt bons amfitrions–ha explicat la regidora- i obrirem la nostra paella al món i acceptar, amb tota la tolerància, que gents vingudes des de molts i molt diferents països que ens visiten facen el seu estil particular de paella, amb les seues aportacions les seues propostes i les seues visions pròpies”.
La Copa estarà exposada en el Mercat Central
La Copa estarà exposada perquè puga ser visitada per totes les persones interessades en el Mercat Central, els dies 11 al 19 de setembre. Llobet ha destacat “el treball impulsat des de l’Ajuntament per a fomentar el coneixement de la paella en tot el context internacional, i ha assenyalat la col·laboració amb Turespaña per a dur a terme també celebracions entorn de la paella en diferents llocs del món, com Pequín, Bombai, Estocolm, Abu Dhabi i Roma, on es preveu realitzar activitats dirigides tant al públic general com al públic especialitzat”
Per part seua, la directora general de Turisme, Esther Labaig, ha destacat que la paella “és per a nosaltres més que un emblema”, i ha explicat que “és la millor manera de representar-nos com a societat i com a destí a nivell nacional i internacional, perquè trasllada els nostres trets més identitaris”. A més, Labaig ha remarcat la importància de “difondre este dia i dotar-lo de contingut” i per això s’ha referit al “conveni de col·laboració amb Turisme València que, al costat de la Diputació, ens permet fer-ho possible”.
Per a la promoció de la jornada s’ha plantejat una campanya promocional que partix de les dificultats que comporta per a les persones foranes entendre tot allò que embolica la cultura de la paella, i de la lluita per dissociar el nostre plat de l’anomenat “arròs amb coses”. Per este motiu, i per a reforçar la filosofia del World Paella Day, que busca generar comunitat i hospitalitat sense entrar en debat sobre els ingredients, les institucions conviden a assajar per a afrontar amb èxit les diferents situacions que se solen produir, tant entre residents com entre visitants.
Per això, la campanya del World Paella Day 2023 està inspirada en el teatre, i més concretament, en la dramatúrgia que embolica qualsevol “debat” entorn de la paella. Mitjançant una proposta sorneguera i en clau d’humor, els vídeos i àudios elaborats fan pedagogia dels conceptes fonamentals en la cultura de la paella (ingredients, recipient, procés d’elaboració…).
12 xefs internacionals
El World Paella Day Cup 2023 reunirà 12 xefs internacionals, que s’enfrontaran per a aconseguir la copa “a la millor paella del món”, el trofeu realitzat per l’artista faller José Luis Platero. La competició arrancarà a les 10.00 hores i tindrà dos fases: una semifinal, en la qual els concursants competiran per parelles, i una final, en la qual participaran els sis finalistes. El sorteig de parelles es realitzarà el 19 de setembre a les 11.00 a Mestalla.
Els finalistes de la WPDCup2023 són respectats cuiners procedents d’Alemanya, França, Itàlia, Polònia, Romania, els Estats Units, Mèxic, Colòmbia, l’Equador, el Marroc, l’Índia i el Japó. España, de nou, mantindrà el paper de país amfitrió. Els dies previs a la competició tots els finalistes participaran d’un entrenament intensiu, de la mà de quatre professionals destacats i experts paellers: Chabe Soler i Noelia Pascual, -guanyadores del WPDCup en 2020 i 2021 respectivament-, Rafa Margós -xef del restaurant Les Bairetas- i Santos Ruiz, -gerent de la D.O. Arròs de València.
World Paella Day és una iniciativa col·lectiva, impulsada per Ajuntament de València, a través de Visit València, al costat del Patronat de Turisme de la Diputació de València, Turisme Comunitat Valenciana i Turespaña amb la col·laboració de la D.O. Arròs de València, la Federació d’Hostaleria de València, Wikipaella i el Concurs de Paella Valenciana de Sueca.