Select Page

Arriben les Falles 2024

Feb 22, 2024 | Blog, festes i oci | 0 comments

Les Falles, declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat, comencen a València en el tradicional acte de la Crida, en un espectacle de llum i so i focs artificials, a les Torres de Serrans.

Més de 80 municipis de la Provincia de València, inclòs el cap i casal, viuran múltiples actes des de les mascletaes, cavalcades del Ninot, plantà de falles, recollida de premis, ofrena de flors a la Mare de Déu dels Desemparats i la cremà.

Serà a partir del dia 1 de març, quan comencen les mascletaes. Cada dia, a les 14.00 hores, en la Plaça de l’Ajuntament de València.

 

Del 15 al 19 de març es viuran més intensament les Falles amb multitud d’actes fallers. La ‘Plantà’ de les falles serà el 15 de març i durant tota la nit es rematen els muntatges dels més de 800 monuments fallers perquè estiguen tots llestos el matí del dia 16 de març.

En l’Ofrena, un dels actes més emotius, totes les comissions recorren els carrers per a fer lliurament dels rams de flors a la MAre de Déu dels Desemparats durant els dies 17 i 18 de març.

I la Cremà, el 19 de març, donarà per conclòs un altre any, el somni que per a tants fallers reviu cada any i que per a milers de visitants són un ocasió única per a visitar València.

a més, de la ciutat de València, moltes altres poblacions valencianes tenen molt arrelades aquestes espectaculars festes. Per esmentar alguns dels municipis que celebren les festes falleres, destaquem: Alzira, Torrent, Sagunt, Gandia, Xàtiva, Sueca, Cullera i Meliana.

A Alzira, la capital de la Ribera Alta, se celebren la festa de les Falles, declarades Festa d’Interès Turístic Nacional en 2005. Són festes de gran importància pel seu arrelament i origen centenari i en les quals es planten més de setanta monuments. Entre els diferents actes destaquen la cavalcada de les disfresses, l’ofrena a la Mare de Déu del Lluch i altres actes que comencen amb la plantà i finalitzen amb la cremà.

A Sagunt es planten cinquanta-vuit falles, entre majors i infantils per a viure intensament uns dies de festa, en els quals se celebren una gran varietat d’actes com la Crida, la cavalcada d’Humor Faller, l’Ofrena o el lliurament de premis.

Gandia, ciutat en la qual es planten cada any més de 20 falles, t’ofereix un complet programa d’actes que inclou actes tradicionals com la Crida, la Plantà, l’Ofrena i la Cremà amb uns altres com la Cavalcada Major, la Cavalcada infantil, i el bateig, una missa en la qual és batejat el xiquet faller que més a prop naix a aqueixa data.

A Xàtiva, la tradició de plantar Falles s’inicia en 1865, any en què en la Plaça de la Trinitat es va alçar el primer monument faller, sent en l’actualitat un dels municipis més importants quant a activitat fallera es refereix. Als actes propis de la setmana Fallera com plantà, lliurament de premis, cercaviles, mascletaes, ofrena, etc, se sumen altres actes com la Baixada de Sant Josep, romeria que protagonitza la comunitat fallera el dia 19 al matí.

Sueca també celebra les Falles que comencen amb la crida i que ofereix als seus ciutadans i visitants multitud d’actes des de presentacions falleres, concurs de sainets fins a les tradicionals mascletaes, ofrena i cremà.

Cullera és un altre dels municipis de La Ribera que celebra les Falles amb els tradicionals actes fallers. En l’actualitat Cullera compta amb 16 falles que competeixen en enginy i gràcia.

Un altre dels municipis valencians que viu les Falles, és Meliana. Aquesta localitat celebra la tradicional Ofrena de Fruits, un acte únic i representatiu del municipi, un recorregut de les falleres i fallers pels seus carrers portant cistelles de fruites i verdures fins a arribar a la plaça Major, on es deposita fins a la seua recollida a última hora del dia, moment en què es recull per a ser entregat l’endemà als Germanets dels Pobres de València. A l’acte són convidades a participar falles d’altres municipis i l’Ajuntament de Meliana col·labora aportant un carro replet d’hortalisses

Altres municipis en els quals també se celebren les Falles són Alaquàs, Albal, Alberic, Alboraia, Aldaia, Alfafar, Algemesí, Alginet, Alzira, Benaguasil, Benetusser, Benifaió, Buñol, Carcaixent, Carlet, Catarroja, Cullera, Godella, L´Eliana, Llosa de Ranes, Pobla de Vallbona, Manises, Massamagrell, Massanassa, Montcada, Oliva, Paiporta, Paterna, Picanya, Picassent, Puçol, Riba-Roja, Sant Antoni de Benágeber, Silla, Torrent, Tavernes de la Valldigna, Turís, Utiel i Villanueva de Castelló.

Enllaços d’interès

Junta Central Fallera

Falles Sagunt

Falles Gandia

Falles Xàtiva

Falles Cullera

Falles Sueca

Falles Carcaixent

Fotos: Vicent Bosch