- El programa Fem Poble, posat en marxa en 2022 per les àrees provincials de Turisme i Desenvolupament Rural, compta ja amb 50 pobles adherits i la col·laboració de Turisme Comunitat Valenciana
- València Turisme aprofita el certamen internacional de Madrid per a presentar un catàleg amb 90 experiències turístiques i productes locals, junt amb la tradicional oferta de platja, cultural i gastronómica
- Gandia, Cullera, Canet, Sagunt i Oliva són els principals destins de la província entre una oferta diversificada que dona cabuda a més de 30 municipis des de la base de la coordinació i la professionalització
18/01/2023
La Diputació de València ha celebrat un any més el Dia de la Província en Fitur en la jornada inaugural de la Fira Internacional de Turisme de Madrid. Amb un estand de 205 metres quadrats integrat en l’espai turístic de la Comunitat en el pavelló 7 d’Ifema, València Turisme ajuda als municipis valencians, més d’una trentena, a vendre els seus productes en el principal aparador turístic del país, un gran núvol en la qual operen les principals empreses i actors del sector.
L’àrea de Turisme de la Diputació que dirigix Jordi Mayor ha consolidat les línies mestres fixades al començament de la legislatura, que passaven per professionalitzar el paper de València Turisme en Fitur i treballar al costat dels ajuntaments una oferta diversificada, tot sobre la base de la coordinació institucional i les accions conjuntes amb la marca turística de la Generalitat.
El resultat d’esta línia de treball és un estand absolutament integrat en el paraigua del turisme autonòmic, amb els principals destins per potencial turístic i capacitat d’allotjament com a co-expositors -Gandia, Cullera, Sagunt, Canet i Oliva- i un ampli programa de presentacions, activitats, demostracions i degustacions vinculades a productes turístics propis d’una trentena de municipis valencians.
Entre les novetats de la presència de la Diputació en la 43ª edició de Fitur, la presentació d’un catàleg amb més de 90 experiències turístiques de municipis en risc de despoblació, una de les accions destacades del programa Fem Poble, impulsat en 2022 per les àrees provincials de Turisme i Desenvolupament Rural amb l’objectiu de crear productes turístics que activen l’economia local.
Fem Poble
El procés de professionalització de la Diputació en Fitur ha comportat la selecció i la cura del producte amb el qual participen els ajuntaments i mancomunitats en el certamen internacional; una oferta que ha de comptar amb els recursos necessaris per a donar resposta a la demanda de touroperadors, agències, transportistes, hostalers i altres agents del sector. Esta línia de treball pot afectar a xicotets municipis als quals la Diputació no vol deixar de costat, sinó “ajudar a desenvolupar un turisme local que contribuïsca a la seua projecció territorial”, explica el diputat Jordi Mayor.
El responsable de València Turisme explica que “som conscients que la Diputació es deu principalment a estos xicotets municipis, i per això vam posar en marxa la iniciativa al costat de l’àrea de Desenvolupament Rural, amb la intenció d’activar la col·laboració públic-privada per a dinamitzar turísticament estes poblacions, respectant la sostenibilitat de les accions i la capacitat de càrrega turística de cada poble. En només uns mesos s’han adherit 50 localitats i quatre mancomunitats”.
El programa Fem Poble va nàixer en 2022 amb l’elaboració de manuals de planificació i gestió turística local en desenes de municipis, seguida de tallers formatius per al desenvolupament de productes i experiències turístiques i accions concretes amb emprenedors i empreses. El resultat és el primer catàleg d’experiències turístiques en pobles en risc de despoblació, amb prop d’un centenar de propostes que arriben a Fitur de la mà de València Turisme per a ser promocionades en els circuits, certàmens i esdeveniments del sector.
Professionalització i diversificació
En l’acte central de València Turisme a Fitur, el diputat Jordi Mayor i el president de la Diputació, Toni Gaspar, han coincidit en la satisfacció generalitzada per haver complit bona part dels objectius fixats abans de la pandèmia. “Malgrat les greus conseqüències d’una crisi sanitària imprevista i globalitzada a nivell social i, en particular, en l’activitat turística, hem aconseguit coordinar les nostres accions amb la Generalitat i els ajuntaments per a ser més eficaços i vendre millor els nostres productes”, reflexionava el president Gaspar, qui ha agraït a l’equip de València Turisme liderat pel seu director, Xavi Pascual, “el treball professional i l’aposta ferma per la diversitat en l’oferta que no entén de colors polítics i marca un camí que no té perquè interrompre’s”.
També el diputat de Turisme ha valorat positivament eixe gir en la gestió de la marca provincial “encaminat a deixar a un costat les fotos i centrar-se en les tremendes oportunitats que presenta esta fira als destins que tenen potencial i capacitat per a aprofitar els contactes de Fitur”. El paper de la Diputació és “ajudar eixos ajuntaments a presentar de la millor manera la seua oferta i que la seua presència en Fitur tinga el major retorn possible”.
En este sentit, Mayor ha destacat la presència directa en Fitur de més d’una trentena de municipis valencians, així com la difusió dels productes turístics d’un altre mig centenar de localitats a través del programa Fem Poble, al costat de 25 empreses vinculades a la província. Una participació que no se circumscriu únicament a la tradicional oferta de sol i platja o al seu complement de muntanya i turisme d’interior, sinó a “múltiples àmbits als quals ara arribem fruit de la diversificació de l’oferta”.
Turisme LGTBI, cinema, oci i gastronomia
D’esta manera, la Diputació no sols ajudarà a difondre el reclam turístic del port de Gandia, les banderes blaves de Cullera o el patrimoni cultural de Sagunt, entre altres productes, sinó que obrirà nous mercats per a estes i altres propostes a través de la participació en espais com Fitur LGTQi+ i Fitur Screen, en este últim cas promocionant diferents racons de la província com a destí per al rodatge de sèries i pel·lícules. Una cosa similar a la col·laboració amb l’Autoritat Portuària de València per a acostar als pobles el recorregut dels creueristes que fan escala en la capital.
Estes seran les accions destacades de la Diputació i els municipis valencians en Fitur, al costat d’una interminable llista de presentacions i degustacions d’experiències i productes locals de municipis i comarques, des de la Cordà de Paterna al Toc Manual de Campanes d’Albaida i el patrimoni tèxtil d’Ontinyent; passant pel Castell de Xàtiva, el Concurs de Paella de Sueca, la Fideuà de Gandia, l’arròs al forn de la Costera, l’arròs en fesols i naps de Catadau i els vins d’Utiel-Requena. No faltaran la música de Llíria i la ceràmica de Manises, amb el seu espai reservat com a ciutats creatives de la Unesco.