Select Page

La Diputació commemora els 20 anys del Camino del Cid al costat d’institucions de huit províncies

Oct 3, 2022 | Noticies | 0 comments

  • El president, Toni Gaspar, i el diputat de Turisme, Jordi Mayor, acompanyen als alcaldes d’Estivella, Montaverner i Olocau en la primera trobada d’alcaldes i alcaldesses del Camino del Cid
  • Els monestirs de San Agustín i San Pedro de Cardeña de Burgos acullen la cita, que garantix el futur d’un projecte vertebrador, cultural i turístic i beneficia als pobles en risc de despoblació

30/09/2022
La Diputació de València participa en la commemoració dels 20 anys del Consorci Camino del Cid al costat d’institucions de huit províncies. El president, Toni Gaspar, i el diputat de Turisme, Jordi Mayor, han acompanyat a Burgos als alcaldes d’Estivella, Rafael Mateu, Montaverner, Jorge Boluda, i Olocau, Antonio Ropero, en la primera trobada d’alcaldes i alcaldesses del Camino del Cid, que acullen estos dies els monestirs de San Agustín i San Pedro de Cardeña de la capital burgalesa.

El Consorci del Camino del Cid reunix huit diputacions provincials de quatre comunitats autònomes, la qual cosa posa de manifest “la importància d’unir institucions en un projecte comú que beneficia principalment a pobles xicotets, posant en valor la història, la cultura i el territori”, va destacar el president de la Diputació de València, Toni Gaspar. Eixe component vertebrador “ha vingut definint, senyalitzant i promocionant un itinerari turístic consolidat amb el pas dels anys”, ha explicat el responsable provincial de Turisme, Jordi Mayor.

El Camino del Cid és ja un referent per als amants de la història medieval, però també per als amants de les rutes a peu o amb bicicleta, tant a nivell nacional com internacional, formant part del catàleg de rutes cicloturistes de llarg recorregut. Les xifres demostren les dimensions d’este projecte cultural i turístic, amb més de 2.000 quilòmetres i 11 rutes motoritzades; 2.040 quilòmetres i 34 etapes ciclistes; 1.500 quilòmetres i set rutes per a amants de la bicicleta de muntanya; i altres set rutes de senderisme que es poden distribuir en 70 etapes i prop de 1.500 quilòmetres.

El Camino del Cid a València

El traçat principal del Camino del Cid entra a la província de València per Torres-Torres i Estivella, a la comarca del Camp de Morvedre, per a dirigir-se després fins a la ciutat de València, fita històrica de parada obligatòria de la ruta i de la història del Cid. El tram final el trobem a la comarca de la Vall d’Albaida, enllaçant amb la província d’Alacant, que igual que Castelló es troba entre les províncies que formen part del Consorci.

El Camino del Cid és un itinerari molt atractiu per als senderistes, cicloturistes i turistes en general, que unit al potencial turístic de la ciutat de València i de la resta de la província, formen un paquet molt interessant per a promocionar en les diferents fires a les que acudix València Turisme, la marca turística de la Diputació. Eixe compromís de les diferents àrees gestores de l’activitat turística en cadascuna de les diputacions que integren el Consorci és el principal motor d’un projecte que complix dos dècades i que pretén continuar ajudant als municipis que travessa esta ruta històrica, molts d’ells pobles xicotets afectats pel fantasma de la despoblació.

Accions de futur

L’objectiu principal de les jornades és posar en valor el paper dels pobles i localitats de l’itinerari, plantejar accions de futur i analitzar els treballs realitzats en els últims anys. Les conclusions del fòrum quedaran recollides en una declaració conjunta, que se segellarà en una càpsula del temps al costat d’altres objectes representatius de la reunió.

De la mateixa manera, s’ha presentat el projecte per a 2023 ‘Posada en valor d’experiències turístiques innovadores vinculades al Camino del Cid’, una aposta ambiciosa i una oportunitat per a generar una oferta turística de qualitat en els nostres territoris de cara als pròxims anys.

La I Trobada d’Alcaldes i Alcaldesses del Camino del Cid se celebra amb motiu del 20 aniversari de la creació del Consorci. Va ser l’any 2002, en el monestir burgalés de San Pedro de Cardeña, quan va tindre lloc la sessió extraordinària de constitució del Consorci Camino del Cid, l’entitat encarregada de la dinamització, divulgació i promoció turística del recorregut. Després de dos dècades de treball, el fòrum d’alcaldes marca una fita històrica, amb la presència de representants de Burgos i Sòria, a Castella i Lleó; Guadalajara, a Castella-la Manxa; Zaragoza i Teruel, a Aragó; i Castelló, València i Alacant, en la Comunitat Valenciana.