Select Page

Benagéber, «Camí del Silenci»

Jul 1, 2017 | Blog, Destacados, Rutes i escapades d'interior | 0 comments

El Camí del Silenci és un iniciativa nova de l’Ajuntament de Benagéber, que uneix naturalesa, senderisme i història, en un recorregut pels vestigis del passat recent d’aquest municipi serrà, que unirà els llogarets de la població abandonats i reubicats després de la construcció de l’embassament de Benagéber.

 El Camí del Silenci és una ruta de la memòria sobre setze quilòmetres, que discorre pels principals llogarets de terme municipal. Comença pel llogaret de Nieva, l’únic habitat en l’actualitat, en el qual es pot visitar una zona nova de matoll autòcton amb plantes aromàtiques i medicinals, el Mirador de Nieva, el safareig i la Fuente de San Isidro.

La ruta continua pel Barranco de Maliaño, que porta a El Sequer, en l’actualitat un alberg i on antany es creaven els plançons de pins amb els quals s’ha repoblat la muntanya, deteriorada en la postguerra a causa de la falta de combustible i fusta per a mobles.

En aquest paratge hi ha una zona d’interpretació, on es poden veure els pins que actualment ens envolten. Des d’aquest punt es puja a la Loma del Betum i es continua per l’antiga Canyada Real de Castella, arribant a la Muela i al llogaret de Villanueva, on, a més, es pot veure l’ermita i la Fuente de Santa Ana. A continuació enllaça amb el Charco de la Dalta, cap als nuclis de Cortes (en ruïnes) i la Fuente de los Tornajos, arribant després a una zona on es pot veure una llacuna (restes d’una pedrera) i unes ruïnes que eren el llogaret de Tangarinos, per a arribar i finalitzar a Benagéber.

La ruta estarà senyalitzada per la senda homologada que la recorre i amb els colors verds i blaus de l’Alt Túria. A més, el visitant disposarà d’un mapa de la ruta en l’exterior del mateix Ajuntament de la localitat.

A més d’aquesta ruta, l’Ajuntament continua treballant en un recorregut de trenta quilòmetres que enllaçarà amb unes altres zones més allunyades, com són El Molino Harinero de la Pardala (que solament es veu quan el pantà està en nivells baixos) i les cases de Grilluelos.

Les dues rutes del projecte Camí del Silenci es poden fer caminant i/o amb bicicleta.