Select Page

Fira d’Agost de Xàtiva

Jul 27, 2016 | Blog, Cultura, festes i oci, General | 0 comments

Xàtiva celebra del 15 al 20 d’agost la Fira d’Agost, una festa d’interés turístic nacional que se celebra des de l’any 1250.

La Fira d’Agost de Xàtiva és la cita amb més antiguitat i història de totes les que se celebren a València i una de les més antigues de tot Espanya. Com déiem, la seua història es remunta a l’any 1250, quan el rei Jaume I va concedir a Xàtiva el privilegi reial que li permetia organitzar una fira de bestiar que, originàriament, se celebrava a la tardor.

Actualment, la Fira s’ha traslladat al mes d’agost i el bestiar ha quedat relegat per l’oferta cultural de la fira, les atraccions i el mercat. Una de les restes que queden de la fira original és el concurs de tir i força. Des de la seua creació en 1250, la Fira de Xàtiva s’ha celebrat pràcticament tots els anys, interrompuda només per brots d’epidèmies o la crema de Xàtiva el 1714 per ordre del rei Felip V.

El diumenge 14 d’agost és l’acte inaugural de la Fira amb el nomenament oficial d’Alexia Úbeda com a Reina de la Fira i de la seua cort d’honor, la representació de l’espectacle Xàtiva Essència de David Moreno & Cía i un castell de focs artificials.

El dilluns 15 d’agost se celebrarà, a les 23:00 hores, el concert de Rosario Flores, al camp de futbol La Murta. L’entrada és gratuïta.

El dimarts 16 li toca el torn al musical Tatuaje. Homenaje a Doña Concha Piquer, a les 23:00, també a l’estadi de la Murta amb entrada gratuïta.

El dijous 18 de de agost, tindrà lloc el Festival Nit Celta, a l’estadi de La Murta amb els grups Celtas Cortos, Mago de Oz, Ars Amandi i Irish Treble. I el divendres, 19 d’agost, a les 23:00, també a La Murta, tindrà lloc el festival de concerts.

Del 15 al 19 d’agost tindrà lloc «Al Ras Festival» a l’espai jove al «Jardí de la Pau». (Dia 15: Polock, dia 17: Dinero, dia 18: Funkiwis i Sva-Ters + grups locals i dj’s).

L’espectacle de cloenda de la Fira d’Agost de 2016 serà el dissabte 20 agost, a les 23:00, al camp de futbol La Murta. Quan acabe l’espectacle Veles e vents es dispararà un castell de focs artificials i la Fira d’Agost haurà arribat a la seua fi.

A més, hi hauran altres activitats durant tots els dies de celebració de les festes, com la Fira de Bestiar, Tir i Força, 65é Trofeu de Velocitat, salons de pintura i fotografia, teatre infantil i demostracions eqüestres.

Fira d’Agost de Xàtiva

Xàtiva celebra del 15 al 20 de agosto la Fira d’Agost, fiesta de interés turístico nacional que se celebra desde el año 1250.

DSCF0155

La Fira d’Agost de Xàtiva es la feria con más antigüedad e historia de todas las que se celebran en Valencia y una de las más antiguas de toda España. Como decíamos, su historia se remonta al año 1250, cuando el rey Jaume I concedió a Xàtiva el privilegio real que le permitía organizar una feria de ganado que, originariamente, se celebrara en otoño.

Actualmente, la Fira se ha trasladado al mes de agosto y el ganado ha quedado relegado por la oferta cultural de la feria, sus atracciones y el mercado. Uno de los restos que quedan de la feria original es el concurso de tiro y arrastre. Desde su creación en 1250, la Fira de Xàtiva se ha celebrado prácticamente todos los años, interrumpida solo por brotes de epidemias o la quema de Xàtiva en 1714 por orden del rey Felipe V.

El domingo 14 de agosto es el acto inaugural de la Fira con el nombramiento oficial de Alexia Úbeda como Reina de la Fira y de su corte de honor, la representación del espectáculo “Xàtiva Essència” de David Moreno & cia y un castillo de fuegos artificiales.

El lunes 15 de agosto se celebrará a las 23:00 horas el concierto de Rosario Flores, en el campo de fútbol La Murta. La entrada es gratuita.

El martes 16 le toca el turno al musical “Tatuaje. Homenaje a Doña Concha Piquer” a las 23:00, también en el estadio de La Murta con entrada gratuita.

El jueves 18 de de agosto, tendrá lugar el Festival “Nit Celta”, en el estadio de La Murta con los grupos Celtas Cortos, Mago de Oz, Ars Amandi e Irish Treble. Y el viernes, 19 de agosto a las 23:00, también en La Murta, tendrá lugar el festival de conciertos.

Del 15 al 19 de agosto tendrá lugar “Al Ras Festival” en el espacio joven en el “Jardí de la Pau”. (Día 15: Polock, día 17: Dinero, día 18: Funkiwis y Sva-Ters + grupos locales y dj’s ).

El espectáculo de clausura de la Fira d’Agost de 2016 será el sábado 20 agosto a las 23:00, en el campo de fútbol La Murta. Cuando acabe el espectáculo “Veles e Vents”se disparará un castillo de fuegos artificiales y la Fira d’Agost habrá llegado a su fin.

Además, se han programado otras actividades durante todos los días de celebración de las fiestas, como la “Fira de Bestiar”, “tir i força”, 65 Trofeo de Velocidad, salones de pintura y fotografía, teatro infantil y demostraciones ecuestres.