Select Page

El Monestir de Sant Jeroni de Cotalba (Alfauir), una història de reis

Jan 10, 2020 | Blog, Destacados, Rutes i escapades d'interior | 0 comments

El Monestir de Sant Jeroni de Cotalba (Alfauir), una història de reis

El Monestir de Sant Jeroni de Cotalba és un dels més notables i millor conservats de la Comunitat Valenciana, fet que es veu accentuat per la seua gran diversitat estilística, abastant des del seu singular claustre gòtic-mudèjar, passant pel claustre gòtic tardà sense oblidar els elements barrocs i neoclàssics del seu conjunt. Fundat en 1388 pel Duc Real Alfons el Vell, es troba situat a Alfauir (València), a només 8 km. de Gandia.

cotalba1

Va ser el primer monestir de l’Ordre dels Jerónimos establit en el Regne de València i en tota la Corona d’Aragó. La Dinastia d’Aragó, els escriptors valencians més universals com Ausiàs March o Joanot Martorell, la família Borja, Sant Vicent Ferrer, el pintor renaixentista Fra Nicolás Borrás, Felipe II i III…van passejar entre els murs del Monestir, que es convertí en el centre espiritual i cultural de la cort del Ducat de Gandia. Més de 600 anys d’història i art t’estan esperant en un entorn natural d’incomparable bellesa!.

La seua torre gòtica, el pati dels tarongers, el seu claustre mudèjar, l’església, la sala capitular, el refector, l’almàssera, la sitja, cup i les quadres, la cuina dels monjos, a més dels seus impressionants jardins romàntics i l’aqüeducte gòtic que ho envolta…et van a fascinar.

El monestir forma part de diferents rutes monumentals, culturals i religioses. Suposa l’inici de la Ruta dels Monestirs (GR-236), ruta religiosa, cultural i turística inaugurada que recupera una antiga senda religiosa medieval. La “Ruta dels Monestirs” té el seu començament en la propera ciutat de Gandia, a sol 8 km. del monestir i la seua primera etapa és el Monestir de Sant Jeroni de Cotalba, podent-se visitar el monestir per mitjà de quatre itineraris o maneres diferents: A peu, condicionada i senyalitzada per a la pràctica del senderisme. Amb cotxe. Amb bicicleta de muntanya, condicionada i senyalitzada per a la pràctica de BTT. A cavall, senyalitzada i homologada per la Real Federació Hípica Espanyola (RFHE).

El Monestir és la continuació, després de visitar l’empremta borgiana a Gandia, de la Ruta dels Borja. El Monestir de Sant Jeroni de Cotalba va comptar amb la protecció de la família Borja, sent la duquessa de Gandia, María Enríquez de Lluna, vídua del duc Juan de Borja i Cattanei i nora del Papa Alejandro VI, qui va realitzar obres d’ampliació en el monestir, com el claustre superior d’estil gòtic tardà o l’aljub medieval del pati dels Tarongers. Més tard, també Sant Francisco de Borja va freqüentar el monestir i la seua esposa, Leonor de Castro, dama i amiga íntima de l’Emperadriu Isabel de Portugal, va passar els seus últims dies en ell, recuperant-se de les seues dolències.

El monestir també forma part de la Ruta dels Clàssics Valencians: El Monestir suposa la continuació de la “Ruta dels clàssics valencians”, després de visitar Gandia i Beniarjó, una ruta cultural per les terres dels escriptors de la literatura valenciana del Segle d’Or Valencià: AusiasMarch, Joanot Martorell i Joan Roiç de Corella, els tres relacionats amb la cort del duc Alfonso d’Aragó i Foix, fundador del Monestir.
La família March va tenir una relació molt especial amb aquest cenobi. Va ser Pere March, pare del conegut poeta valencià AusiàsMarch, com a majordom del Duc de Gandia, l’encarregat d’organitzar i idear l’edificació del propi monestir. L’íntima relació de la família March amb aquest monestir queda reflectida en l’edificació d’una capella en l’església i l’enterrament del seu pare, Pere March i també les dues esposes del conegut poeta.

Oficina de recepció de visitants i reserves:
Tel. 619 524 093 / 628 578 600
info@cotalba.es / www.cotalba.es
Autovia Gandia-L’Olleria (CV-60) Eixida 35
46725 – Alfauir