Select Page

LA FESTAS DE TOTS SANTS

Oct 27, 2015 | Blog, Destacados | 0 comments

L’1 de Novembre se celebra el dia de Tots Sants, un festiu nacional que en la província de València se celebra com a part d’una litúrgia de tradició cristiana, per la qual es ret homenatge als sers estimats que ja no estan amb nosaltres. Molts valencians, per tant, acudeixen cada primer de novembre als cementeris amb l’objectiu d’honrar als difunts i portar-los flors.
En aquestes dates també és molt tradicional trobar-nos amb que les pastisseries es troben repletes d’uns xicotets massapans coneguts com a “panellets“. Els panellets són, junt amb les castanyes, els moniatos o el vi dolç (típicament moscatell o mistela) les postres típiques del dia de Tots Sants a València, Catalunya i les Balears. Sobre la base d’ametla crua mòlta, sucre i ou (massapà) es fan uns panets xicotets i redonets (panellets) que es completen amb varietat d’ingredients. El panellet més típic i que mai no pot faltar, és el que està arrebossat de pinyons, però les varietats són quasi infinites (coco, xocolate, taronja, café, codony, etc.).

Es tracta d’una recepta molt senzilla d’elaborar, per la qual cosa és ideal per als més inexperts en la cuina o inclús una bona manera d’introduir els més xicotets de la casa en el món de la rebosteria.

D’altra banda, és habitual que durant els dies 1 i 2 de novembre les famílies més devotes mantinguen excesos ciris o candeles amb l’objectiu d’avivar la memòria dels que ja no estan. La jornada del 2 de novembre és el dia dels Difunts.
Juntament amb aquests costums que han sobreviscut durant dècades en la nostra comunitat trobem les tradicions foranes importades, com és el cas d’Halloween, amb bars i discoteques repletes de carabasses, bruixotes, fantasmes i altres éssers del més enllà.
Si preferim passar aquestes dates sense actes religiosos pel mig, sens dubte és el moment perfecte per a conèixer millor tots aquells paratges que la província de València ha d’oferir-nos. Ja siga a la costa o a l’interior, encara que les temperatures hagen pujat no hem de quedar-nos a casa. Rutes per enclavaments naturals com els vuit parcs naturals de la província, jaciments com el del Puntal dels Llops a Olocau i fins i tot un recorregut especial com el dels castells de la província. Si no volem allunyar-nos del mar, una escapada a paratges naturals com el de Parpalló-Borrell, a Gandia, pot ser tot un encert.
En aquest blog i en la nostra web: www.valenciaterraimar.org trobaràs les millors alternatives d’oci, cultura i naturalesa per a gaudir d’aquests dies festius en la província de València

senderismo

No fa falta anar-se’n molt lluny per a passar-ho bé, els nostres pobles i comarques ho tenen tot. I recordeu que durant el cap de setmana, des del 30 d’octubre i fins diumenge 1 de novembre, estarem a la Fira de Tots Sants de Cocentaina, en la fira de turisme promocionant tots els atractius dels nostres pobles i comarques. Vos esperem.

El 1 de Noviembre se celebra el día de Todos los Santos, un festivo nacional que en la provincia de Valencia se celebra como parte de una liturgia de raigambre cristiana, por la cual se rinde homenaje a los seres queridos que ya no están con nosotros. Los valencianos, por lo tanto, acuden cada primero de noviembre a los cementerios con el objetivo de honrar a los difuntos y llevarles flores.

En estas fechas también es muy tradicional encontrarnos con que las pastelerías se encuentran repletas de unos pequeños mazapanes conocidos como “panellets“. Los panellets son, junto con las castañas, los boniatos o el vino dulce (típicamente moscatel o mistela) los postres típicos del día de Todos Los Santos en Valencia, Cataluña y las Baleares. En base a almendra cruda molida, azúcar y huevo (mazapán) se hacen unos panecillos pequeños y redondos (panellets) que se completan con variedad de ingredientes. El panellet más típico y que nunca puede faltar, es el que está enlucido de piñones, pero las variedades son casi infinitas (coco, chocolate, naranja, café, membrillo, etc.).

Panellets-750x434

Por otro lado, es habitual que durante los días 1 y 2 de noviembre las familias más devotas mantengan encendidas diversas velas o candelas con el objetivo de avivar la memoria de los que ya no están. La jornada del 2 de noviembre es el día de los Difuntos.

Junto con estas costumbres que han sobrevivido durante décadas en nuestra comunidad encontramos las tradiciones foráneas importadas, como es el caso de Halloween, con bares y discotecas repletas de calabazas, brujas, fantasmas y demás seres del más allá.
Si preferimos pasar estas fechas sin actos religiosos de por medio, sin duda es el momento perfecto para conocer mejor todos aquellos parajes que la provincia de Valencia tiene que ofrecernos. Ya sea a la costa o al interior, aunque las temperaturas hayan subido no debemos quedarnos en casa. Rutas por enclaves naturales como los ocho parques naturales de la provincia, yacimientos como el del Puntal dels Llops en Olocau e incluso un recorrido especial como el de los castillos de la provincia. Si no queremos alejarnos del mar, una escapada a parajes naturales como el de Parpalló-Borrell, en Gandia, puede ser todo un acierto.
En este blog y en nuestra web: www.valenciaterraimar.org encontrarás las mejores alternativas de ocio, cultura y naturaleza para disfrutar de estos días festivos en la provincia de Valencia.

No hace falta irse muy lejos para pasarlo bien, nuestros pueblos y comarcas lo tienen todo. Y recordad que durante el fin de semana, desde el 30 de octubre y hasta el domingo 1 de noviembre, estaremos en la Fira de Tots Sants de Cocentaina, en la feria de turismo promocionando todos los atractivos de nuestros pueblos y comarcas. Os esperamos.