Select Page

XÀTIVA, DESCOBRIX-LA PER LA FIRA D’AGOST

Aug 11, 2015 | Blog, Destacados | 0 comments

En la part central de la Comunitat Valenciana, on confluïxen els últims estreps dels sistemes Ibèric i Penibètic, es troba Xàtiva, al cor de la Costera. Els romans l’anomenaren Saetabis i en el segle XI s’hi va crear la primera fàbrica de paper d’Europa.

El rei Jaume I va conquerir Xàtiva el 22 de maig de 1244, i des d’aquell any fins al 1707 va ser la segona ciutat en població i importància política del Regne de València i és la ciutat que ha vist nàixer personatges il.lustres com el Papa Alexandre VI o el Pintor José Ribera “El Españoleto”, entre d’altres.

castell

Davant ella s’estén una gran horta fèrtil que contrasta amb el paisatge sec i abrupte de les muntanyes i els tradicionals cultius del secà mediterrani. Ciutat monumental per excel•lència, té un patrimoni historicoartístic que pot ser admirat recorrent els seus carrers.

L’església de Sant Francesc, la Casa de Diego, els palaus Mahiques, marqués de Montortal, Alarcó o la Font Reial dels 25 canons, a més de les fonts d’Aldomar, la Trinitat i Sant Francesc, poden juntament amb el Reial Monestir de Santa Clara, la Col•legiata, el Museu de l’Almodí i l’Arxiu Municipal enclavat en l’església de l’Antic Convent de la Trinitat, signifiquen un atractiu de màxima expressió cultural per al visitant.

El seu castell d’origen ibèric i romà ens oferix una magnífica panoràmica, al nord la ciutat i l’horta de Xàtiva, al sud les terres de secà i les serres Grossa, Mariola i Benicadell, i a l’oest la frontera amb Castella.

Felip V

Traure el cap des del Mirador de Bellveret o la Nevera, visitar el Museu de l’Almodí que compta amb una magnífica col•lecció d’obres de Ribera, Vicent López i Rusiñol i contemplar el famós quadre de Felip V, exposat cap per avall per haver declarat este rei l’incendi de la ciutat, són punts d’obligat recorregut, així com la Seu i les seues fonts i brolladors.

Xàtiva celebra les seves festes durant el mes d’agost, amb la seua centenària fira, on té lloc tot tipus de comerç, el Festival de Bandes de Música, exposicions, i diversitat d’activitats, formen part de l’oferta i l’ambient de la ciutat. La Fira de Xàtiva és un dels més antics del nostres mercats, atorgat en privilegi pel rei en Jaume I en el 1250.

La resta de l’any, les festes de primavera, les Falles, Sant Vicent i les que durant setembre i octubre organitzen les distintes barriades, i les que estan recuperant-se com Setmana Santa i el Corpus, són d’antiguíssima tradició i notable bellesa.

Arross alforn

Xàtiva proposa una rica oferta gastronòmica, cuina autòctona elaborada amb productes naturals i receptes tradicionals l’ingredient principal de les quals és l’arròs, amb l’arròs al forn com a plat estrel.la. Els dolços i les postres, com l’arnadí i la moixàvena, completen un extens ventall d’especialitats pròpies i components naturals.

Més informació:

www.xativaturismo.com
Tourist Info Xàtiva
Albereda Jaume I, 50
46800 – Xàtiva
Tel. 96 227 33 46 Fax: 96 228 22 21
Email: touristinfo_xativa@gva.es