Valle de Ayora – Cofrentes
GASTRONOMÍA
La gastronomía del Valle es como sus gentes. El plato más característico es sin lugar a dudas el «gazpacho ayorino» que incorpora carne de pollo, conejo, perdiz o paloma, y una vez elaborado se sirven sobre la coca tradicional de trigo. Es costumbre en Ayora hacer «gazpachás populares», donde toda la gente del pueblo preparan en la plaza su paella de gazpachos, y la comparten con sus familiares y amigos. El ajetao es un plato típico en base de judías blancas cocidas con bacalao y alioli que se realiza en la festividad del Ángel. La gachamiga podemos degustarla sobre todo en invierno, en la matanza del cerdo; el embutido elaborado de manera artesanal es de gran calidad y mantiene el sabor tradicional de antaño. La cocina del Valle de Ayora-Cofrentes, también ofrece una infinidad de pastas y dulces, como la aguamiel o los almendraos, las magdalenas, los mantecaos, las lengüetas elaboradas por los hornos manteniendo con su oficio el saber y las buenas costumbres de la comida tradicional. Hay que destacar como producto estrella la miel, de producción artesanal y de reconocimiento internacional por su calidad y propiedades.
FIESTAS
Del calendario festivo de la comarca, destaca por su originalidad la refrescante Batalla del agua, que se celebra en Jarafuel durante la segunda quincena de agosto, el Día de los Locos y el Carnaval de Jalance, así como las procesiones de Semana Santa en Ayora. En Cofrentes en torno al 1 de mayo se celebra la «Fiesta de la Maderada». Interesantes también son las celebraciones de la Primera Cort de la Miel, con feria incluida (segunda semana de octubre) en Ayora.
Gastronomia
La gastronomia de la Vall és com les seues gents. El plat més característic és sense cap dubte el «gaspatxo *ayorino» que incorpora carn de pollastre, conill, perdiu o colom, i una vegada elaborat se serveixen sobre la coca tradicional de blat. És costum a Ayora fer «*gazpachás populars», on tota la gent del poble preparen en la plaça la seua paella de gaspatxos, i la comparteixen amb els seus familiars i amics. El *ajetao és un plat típic en base de fesols blancs cuits amb bacallà i *allioli que es realitza en la festivitat de l’Àngel. La gatxamiga podem degustar-la sobretot a l’hivern, en la matança del porc; l’embotit elaborat de manera artesanal és de gran qualitat i manté el sabor tradicional d’antany. La cuina de la Vall d’Ayora-Cofrentes, també ofereix una infinitat de pastes i dolços, com l’aiguamel o els *almendraos, les magdalenes, els *mantecaos, les llengüetes elaborades pels forns mantenint amb el seu ofici el saber i els bons costums del menjar tradicional. Cal destacar com a producte estavella la mel, de producció artesanal i de reconeixement internacional per la seua qualitat i propietats.
Festes
Del calendari festiu de la comarca, destaca per la seua originalitat la refrescant Batalla de l’aigua, que se celebra a Jarafuel durant la segona quinzena d’agost, el Dia dels Bojos i el Carnestoltes de Jalance, així com les processons de Setmana Santa a Ayora. A Cofrentes entorn de l’1 de maig se celebra la «Festa de la Tramada». Interessants també són les celebracions de la Primera Cort de la Mel, amb fira inclosa (segona setmana d’octubre) a Ayora.