Seleccionar página

UN PASSEIG PER RÒTOVA

Oct 14, 2015 | Blog, Playas, Rincones y lugares | 0 Comentarios

Ròtova es troba en l’interior de la comarca de La Safor, a poca distància de Gandia, d’Ontinyent, de Xàtiva i a 80 Km. de la ciutat de València. L’especial situació del lloc, unida a una orografia i una climatologia favorable, ha fet una unitat ecològica molt favorable per a l’assentament humà.

Dins del terme de Rótova, cal citar l’aqüeducte del Monestir de Sant Jeroni, del segle XV, de factura goticomudèjar, que portava aigua des de la font de la Batlamala.

Una altra edificació important de la població és l’antic Palau dels Comtes de Ròtova, que data del segle XVII, una casa senyorial amb una gran façana en què encara pot veure’s l’antic escut de la família.

L’Església Parroquial de Ròtova data del segle XVIII i és d’estil neoclàssic valencià. Encara que es va construir en 1534, l’edifici actual és del segle XVIII.

rotova3

La població de Ròtova compta amb importants mostres d’arquitectura popular valenciana, tant en els seus carrers com en les seues cases, destacant les típiques porteries dels segles XVIII i XIX. D’estos últims segles, ens trobem un antic molí d’aigua, una xicoteta ermita i un riu-rau.

Destaquen finalment, les restes del Castell del Borró, d’origen musulmà.
L’últim diumenge de febrer, se celebra el Porrat de Sant Macià. Segons la tradició es troba en el monestir de Sant Jeroni, on a finals del segle XVIII es realitzava en l’última setmana de febrer, un mercat ambulant per a l’intercanvi i compra de bestiar i cavalleria, coincidint amb la festivitat de Sant Macià. La singularitat de la festa, es consolida i àmplia amb una interessant oferta lúdica, cultural i festiva, singular en la comarca. Junt amb les ja tradicionals casetes de llepolies i atraccions de fira, els visitants i veïns poden disfrutar d’activitats concretes inèdites i preparades per a l’ocasió.

Punt fonamental en la tradició i en la cultura de Ròtova és la seua gastronomia, molt variada i amb una cuina típica de la zona mediterrània. A més dels suculents arrossos (paella, arròs al forn, arròs de quaresma,…), els embotits de gran qualitat (hi ha una carnisseria que ha passat de generació en generació durant 200 anys) o els aperitius típics valencians, són característiques de la zona les famoses “coques de dacsa” de Ròtova, xicotetes coquetes de farina de dacsa i blat amb anxoves, ou, tonyina, etc, que s’elaboren de manera artesanal. Els seus dolços són molt apreciats, sobretot els rotllos d’ou, pastissos de moniato i ametla, mones de pasqua, etc.

Més informació:
www.ajuntamentderotova.es
Tourist Info Ròtova: Tel. 962835316
rotova@touristinfo.net
UN PASEO POR RÒTOVA
Ròtova se encuentra en el interior de la comarca de La Safor, a poca distancia de Gandia, de Ontinyent, de Xàtiva y a 80 Km. de la ciudad de Valencia. La especial situación del lugar, unida a una orografía y una climatología favorable, ha hecho una unidad ecológica muy favorable para el asentamiento humano. Dentro del término de Ròtova, hay que citar el acueducto del Monasterio de San Jerónimo, del siglo XV, de factura goticomudèjar, que traía agua desde la fuente de la Batlamala.

Otra edificación importante de la población es el antiguo Palacio de los Condes de Ròtova, que data del siglo XVII, una casa señorial con una gran fachada en que todavía puede verse el antiguo escudo de la familia.

La Iglesia Parroquial de Ròtova data del siglo XVIII y es de estilo neoclásico valenciano. Aunque se construyó en 1534, el edificio actual es del siglo XVIII.

La población de Ròtova cuenta con importantes muestras de arquitectura popular valenciana, tanto en sus calles como en sus casas, destacando las típicas porterías de los siglos XVIII y XIX. De estos últimos siglos, nos encontramos un antiguo molino de agua, una pequeña ermita y un riu-rau (secadero de pasas).

Destacan finalmente, los restos del Castillo del Borró, de origen musulmán.

El último domingo de febrero, se celebra el Porrat de Sant Macià. Según la tradición se encuentra en el monasterio de San Jerónimo, donde a finales del siglo XVIII se realizaba en la última semana de febrero, un mercadillo para el intercambio y compra de ganado y caballería, coincidiendo con la festividad de Santo Macià. La singularidad de la fiesta, se consolida y amplia con una interesante oferta lúdica, cultural y festiva, singular en la comarca. Junto con las ya tradicionales casetas de golosinas y atracciones de feria, los visitantes y vecinos pueden disfrutar de actividades concretas inéditas y preparadas para la ocasión.

rotova2

Punto fundamental en la tradición y en la cultura de Ròtova es su gastronomía, muy variada y con una cocina típica de la zona mediterránea. Además de los suculentos arroces (sartén, arroz al horno, arroz de cuaresma,…), los embutidos de gran calidad (hay una carnicería que ha pasado de generación en generación durante 200 años) o los aperitivos típicos valencianos, son características de la zona las famosas “cocas de maíz” de Ròtova, pequeñas tortitas de harina de maíz y trigo con anchoas, huevo, atún, etc, que se elaboran de manera artesanal. Sus dulces son muy apreciados, sobre todo los rollos de huevo, pasteles de boniato y almendra, monas de pascua, etc.

Más información:

www.ajuntamentderotova.es
Tourist Info Rótova: Tel. 962835316
rotova@touristinfo.net