Chulilla, Fuenterrobles, Camporrobles, Tuéjar, Venta del Moro i Titaguas són algunes de les poblacions valencianes que celebren els Majos, el primer cap de setmana de maig, vestits amb vestits típics; en alguns casos, com a Tuéjar, acompanyats per una rondalla, i en uns altres, com a Chulilla, sobre cavalcadures engalanades, mentre els mossos i les mosses canten cobles al temps primaveral, a l’amor i a la Verge.
A Chulilla també se celebra «La Enramá», una festa que ha anat passant generació rere generació. El dissabte 30 d’abril al matí es fa l’entrada de «La Enramá», que és l’entrada de les branques de xops tallades pels majorals i els amics. L’entrada és molt espectacular, ja que es fa amb cavalls, animals indispensables en aquesta festa.
El dissabte a la vesprada se celebren «Las Grupas», una romeria a cavall en honor de la verge i que recorre els carrers més sinuosos del poble. A la nit es canten els Majos, que són un cant en prosa de tot el que ha esdevingut a Chulilla durant l’any. Després del cant dels Majos, els majorals ofereixen a tot el poble i als visitants una degustació de les pastes típiques del poble, acompanyades de vi ranci i mistela.
El diumenge a la vesprada, els qui algun dia seran majorals fan torres humanes, amb l’objectiu d’aconseguir un pernil i un rotllo de pa. A aquest acte se li coneix com «El pollo», ja que anys arrere es penjava un pollastre, i hi ha nombroses anècdotes sobre la lluita per a fer-se amb ell, entre unes quadrilles i unes altres.
Los Mayos
Chulilla, Fuenterrobles, Camporrobles, Tuéjar, Venta del Moro y Titaguas son algunas de las poblaciones valencianas que celebran los Mayos el primer fin de semana de mayo vestidos con trajes típicos y en algunos casos como Tuéjar, acompañados por rondalla, y en otros, como Chulilla, sobre cabalgaduras engalanadas, los mozos y mozas cantan coplas al tiempo primaveral, al amor y a la Virgen.
En Chulilla también se celebra «La Enramá», fiesta que ha ido pasando generación tras generación. El sábado 30 de abril por la mañana se hace la entrada de la Enramá. Entrada de las ramas de chopos, cortadas por los mayorales y amigos. La entrada es muy espectacular ya que se hace con caballos, animal indispensable en esta fiesta.
El sábado por la tarde son «Las grupas» romería a caballo en honor de la virgen y que recorre las calles más sinuosas del pueblo. Por la noche se cantan «Los Mayos», canto en prosa de todo lo que ha ocurrido en Chulilla durante el año. Tras el canto de Los Mayos, los mayorales ofrecen a todo el pueblo y visitantes una degustación de las pastas típicas del pueblo, acompañadas de vino rancio y mistela.
El domingo por la tarde, los que algún día serán mayorales y los amigos de los mayorales, hacen torres humanas, con el objetivo de alcanzar un jamón y un rollo de pan. A éste acto se le conoce como «El pollo» ya que años atrás se colgaba un pollo, existiendo innumerables anécdotas acerca de la lucha por él, entre unas cuadrillas y otras.